Lesy ČR: Kůrovec zaměstnává lesníky i těžaře, měl by zajímat všechny vlastníky

26.08.2017 15:15

Lesy na Třebíčsku, Znojemsku i severozápadně od Náměšti nad Oslavou jsou v důsledku dlouhodobého sucha a následného rozvoje podkorního hmyzu postiženy rozsáhlou kůrovcovou kalamitou. Státní lesníci z podniku Lesy ČR vyzývají všechny vlastníky – obce, města, církve i soukromé osoby k zodpovědné péči o lesy. Zasaženy jsou smrky i borovice bez rozdílu vlastnictví.

Lesy ČR: Kůrovec zaměstnává lesníky i těžaře, měl by zajímat všechny vlastníky
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Zejména v okolí Náměšti nad Oslavou, Třebíče a Znojma musíme v lesích, které za stát spravujeme, vzhledem k napadení stromů kůrovcem, ale také kvůli suchu a následkům nedávné větrné smršti letos překročit původně plánovaný objem těžby o 19 procent. Předpokládám, že do konce roku tedy vytěžíme namísto plánovaných 532 tisíc m3 dříví navíc 63 tisíc m3 kůrovcového dříví a 35 tisíc m3 dříví poškozeného v srpnu silným větrem. Postupujeme tak podle Lesního zákona, který ukládá přednostně provést nahodilou těžbu,“ řekl Dalibor Šafařík, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Brně. Zároveň odhaduje, že aktuální pokles zpeněžení tamějšího dříví v důsledku kalamitní těžby i aktuálních potíží s odbytem představuje pro podnik Lesy ČR finanční ztrátu ve výši 32 milionů korun.

V oblasti nejvíce trpí suchem a následně kůrovcem lesy mezi obcemi Zastávka, Kralice nad Oslavou, Pozdatín, Třebíč, Mikulovice, Lesonice, Dešov, Šumná, Mašůvky, Rouchovany, Dukovany, Mohelno a Náměšť nad Oslavou. Přidala se navíc větrná smršť, která z 10. na 11. srpna jen v okolí obce Březník u Náměště nad Oslavou poškodila téměř 4 000 m3 dříví.

Podnik Lesy ČR zastavil na všech lesních správách krajského ředitelství Brno veškeré úmyslné těžby smrku v porostech starších 40 let. Kombinuje asanaci kůrovcového dříví odvozem a chemickým postřikem. Intenzivně spolupracuje s lesní ochrannou službou Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Průběžné informuje obce, města a kraje, tedy státní správu lesů, o vývoji kalamitní situace. Spolupracuje se smluvními partnery, kteří dříví těží a z lesa odvážejí. Hledá vhodné plochy pro náhradní skladování vytěženého dříví.

„Děláme, co se dá, abychom kůrovcové dříví dostali z lesa včas, než vyletí další generace brouka. Nezbytná je také spolupráce s orgány státní správy lesů a důsledná kontrola postupu dalších vlastníků lesů. Ty naléhavě žádáme, aby dbali Lesního zákona a napadené dříví včas odklidili, a to podle pokynů odborných lesních hospodářů a pracovníků státní správy lesů. Bez důsledné péče o lesní majetky hrozí rozšíření kalamity do dalších částí Českomoravské vysočiny,“ upozornil Šafařík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…