Lesy ČR: Lesníci trhají třešně ptačí, do lesů je vrátí v podobě sazenic

28.06.2022 20:29 | Tisková zpráva

Obnova porostů po kalamitě je prioritou Lesů České republiky a k ní patří i sběr semen a plodů. Jednou z dříve opomíjených, nyní oblíbených dřevin v obnovovaných lesích, je třešeň ptačí zvaná ptáčnice či divoká.

Lesy ČR: Lesníci trhají třešně ptačí, do lesů je vrátí v podobě sazenic
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Dnes dorazila do Semenářského závodu Lesů ČR v Týništi nad Orlicí dodávka plodů z jižní Moravy. Stromky vypěstované z letošních pecek se dostanou do lesů už příští rok. 

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6687 lidí

Podle ředitele závodu Miloše Pařízka mají o třešeň ptačí majitelé i správci lesů  v posledních letech obrovský zájem: „Ptáčnice zvyšuje biodiverzitu. Její drobné plody s mnoha minerálními látkami a vitamíny chutnají ptactvu a květy jsou medonosné pro včely. Kromě toho má velmi cenné a pevné červenohnědé dřevo se zajímavou kresbou využívané truhláři, řezbáři a výrobci hudebních nástrojů. A navíc krásně kvete,“ řekl. Právě v semenářském závodě, jediném svého druhu v republice, se nyní zpracovávají její plody. „Zbavujeme je dužniny, oddělíme pecky, ty máčíme, plavíme, sušíme a buď rovnou expedujeme lesním školkařům, nebo je uložíme a nabídneme v příštím roce. Stromky ptáčnic i sami pěstujeme,“ dodal Pařízek.  

Dnešní dodávka červených a černých drobných plodů z jižní Moravy obsahuje bezmála 200 kilogramů sebraných 24. a 27. června lesníky z Lesní správy Buchlovice a Oblastního ředitelství jižní Morava Lesů České republiky včetně ředitele Libora Strakoše: “Třešně pochází ze sedmihektarového semenného sadu Vršava na Buchlovicku, kde se staráme o kvalitní plodonosné dřeviny. Z jejich plodů a semen se pak dají vypěstovat stejně hodnotné sazenice. Letos jsme sebrali už jilm, v říjnu a listopadu se vrátíme pro zralá semena lípy a javoru, v zimě modřínu,“ uvedl. 

Lesy ČR obnovují lesy směsí dřevin, vždy podle podmínek konkrétního stanoviště. Podporují i přirozenou obnovu ze stojících stromů. Letos je v plánu zalesnění 19 tisíc hektarů a výsadba 85 milionů sazenic. Ve třicetileté historii podniku jde v posledních letech o nejrozsáhlejší obnovu lesů vůbec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…