Lesy ČR: Lesník, který se zapsal do české historie úspěchy v pěstování buku, oslavil 90. narozeniny

30.07.2015 16:04

Devadesáté narozeniny oslavil 26. července uznávaný lesník a myslivec Alois Indruch. Po celý svůj život působil v Bílých Karpatech. Mezi gratulanty patřil i generální ředitel podniku Lesy ČR Daniel Szórád.

Lesy ČR: Lesník, který se zapsal do české historie úspěchy v pěstování buku, oslavil 90. narozeniny
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Rodák z Kladrub u Valašského Meziříčí se po absolvování Lesnické fakulty Vysoké školy zemědělské v Brně stal vedoucím polesí Vlára v severní části Bílých Karpat. Tam úspěšně působil celý život. „Stal se lesnickým pojmem zejména díky úspěchům v pěstování buku v Bílých Karpatech,“ řekl generální ředitel Szórád.

Zkušenosti lesního hospodáře uložil Alois Indruch v roce 1985 do knihy Zakládání a výchova listnatých porostů, která se stala pro několik generací lesníků jedním ze studijních materiálů. Lesnické a myslivecké zkušenosti zachytil v článcích uveřejněných v Lesnické práci a v časopisu Myslivost, ale také v dalších knihách - Fořtovo království (1995), Z fořtových vzpomínek (1997) a Ze života lovců (2000). „Přejeme oslavenci, aby se stále těšil ze své práce a mohl tak předávat mladším své zkušenosti,“ dodal Daniel Szórád.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …