Lesy ČR: Singltrek pod Smrkem na Frýdlantsku již měří skoro 60 kilometrů

17.05.2012 14:38

Slavnostní otevření 2. etapy proběhne již tuto sobotu 26. května.

Lesy ČR: Singltrek pod Smrkem na Frýdlantsku již měří skoro 60 kilometrů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Česko-polský Singltrek pod Smrkem neboli síť rekreačních stezek pro cyklisty v lesích Libereckého kraje si za již více než dvou a půl letou existenci vydobyl bez nadsázky věhlas nejen regionální či národní, ale přímo mezinárodní. Singltrek se přitom dále průběžně rozvíjí a získává ocenění na české i mezinárodní úrovni. Od soboty 26. května bude o dalších 43 kilometrů delší. V tento den u koupaliště v Novém Městě pod Smrkem, v okrese Liberec, proběhne mezi 10. a 15. hodinou slavnostní otevření již 2. etapy. Trasy Singltreku nyní vedou i mimo území ČR. V rámci 2. etapy se 22 kilometrů nových tratí nachází na českém území a 21 nových kilometrů vede lesními porosty na území Polské republiky. Kmotrou slavnostního otevření je naše úspěšná akrobatická lyžařka Nikola Sudová a její sestra Šárka.

Kromě místních obcí na Frýdlantsku a státního podniku Lesy ČR se do Singltreku poprvé aktivně zapojily také polské státní lesy a polské město Świeradów Zdrój.  Celkově stálo rozšíření tras v rámci 2. etapy rovných 20 milionů korun. Na těchto nákladech se kromě Lesů ČR a polských státních lesů nemalou měrou podílel také příspěvek, který se podařilo získat z fondů EU, konkrétně z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česko-Polsko.

První okruh v délce 13 kilometrů z plánované rozsáhlé sítě unikátních stezek, navržených světově uznávaným projektantem Daffydem Davisem, byl dokončen již na podzim 2009.  Výstavbu 1. etapy za 4,3 miliónů korun financovaly Lesy ČR v rámci Programu 2020, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů. Loni v červnu došlo k propojení stezek s novým nástupním místem u přírodního koupaliště přímo v Novém Městě pod Smrkem. Další nástupní místo se nachází v nedalekých Lázních Libverda.

Samotný Singltrek představuje vůbec první cyklistickou stezku tohoto typu v ČR i kontinentální Evropě. Singltrek jsou unikátní přírodě blízké stezky, projektované a budované dle speciální metodiky, zaručující maximální návštěvnický zážitek z jízdy na kole v terénu, respektující přírodní prostředí a potřeby lesního hospodaření. Jde o stezky jednosměrné v šíři jediného jezdce, vedoucí svahy v mírných sklonech, vlnící se mezi stromy. Respektují tak lesní prostředí a přinášejí lidem skutečný požitek z jízdy na kole a pobytu v lese.

Přestože je Singltrek pod Smrkem již dnes skoro 60 kilometrů dlouhý, začala již výstavba 3. etapy singltrekových stezek. Na hřebeni mezi Hejnicemi a Lázněmi Libverda se cyklisté budou prohánět už v roce 2013. Do sezóny 2012 tak Singltrek vstupuje se sítí speciálně navržených stezek pro terénní cyklisty všeho věku a schopností. Stezky mají různou náročnost, vyberou si nejen dobře trénovaní bajkři, ale také začátečníci,  rodiny s dětmi či handicapovaní.

Frýdlantsko díky Singltreku láká tisíce domácích i zahraničních návštěvníků

Singltrek pod Smrkem si za krátkou dobu své existence získal oddané příznivce nejen v Česku, ale také v sousedním Polsku a nedalekém Sasku. Ti všichni na Frýdlantsko, pod horu Smrk, přijíždějí za maximálním prožitkem z jízdy na kole spojeným s kvalitním zázemím a službami. Frýdlantsko bylo šťastně zvolenou lokalitou. Singltrek může celé oblasti výrazně pomoci a místní představitelé si to uvědomují. Pro přilehlé obce může být areál dobrým odrazovým můstkem k rozvoji, což potvrzuje i starosta největšího města v regionu Dan Ramzer. „Je to jedna z možností rozvoje cestovního ruchu na Frýdlantsku. Navíc je to originální projekt nejen v republikovém, ale i v evropském měřítku. Jsme na Singltrek patřičně hrdí,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

O celý areál se stará obecně prospěšná společnost Singltrek pod Smrkem. Hlavní náplní společnosti je údržba sítě stezek a propagace projektu. „Otevření 2. etapy má pro nás velký význam. Nyní můžeme nabídnout kvalitní víkendový program i pro ty nejnáročnější bajkry. Pro region to znamená, že se tu návštěvníci nejen projedou na kole, ale také se tu ubytují, stravují a utrácejí peníze,“ popisuje hlavní přínos areálu předseda správní rady obecně prospěšné společnosti Jan Pospíšil.

Singltrek sbírá jedno ocenění za druhým

O kvalitě a atraktivnosti Singltreku svědčí již celkem tří významná ocenění, které za krátkou dobu své existence získal.  Od loňského listopadu je například na seznamu 7 nejlepších destinací pro terénní cyklistiku na světě vydaného Mezinárodní organizací  IMBA (International Mountain Bicycling Association). Jde o vůbec první evropskou mountainbikovou destinaci, která toto prestižní ocenění získala. 

V listopadu 2010 Singltrek zaznamenal obrovský úspěch v soutěži nejlepších turistických nabídek Ceny Kudy z nudy 2010 pořádané agenturou Czech Tourism. Bezkonkurenčně zvítězil v regionální kategorii pro Českolipsko a Jizerské hory, v rámci celé ČR se pak umístil na vynikajícím 9. místě, přičemž za sebou s přehledem zanechal celou řadu silných konkurentů, například i mnohé populární hrady a zámky.

Zatím poslední ocenění, které Singltrek získal, je staré teprve týden. Jde o Cenu ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury, která byla udělena v rámci výsledků 9. ročníku celostátní soutěže Česká dopravní stavba, technologie, inovace roku 2011. Cenu Singltrek získal za použití jedinečné technologie, která je svým celkovým řešením blízká přírodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

19:02 Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

Budování moderní železnice na území metropole pokračuje, Správa železnic hledá projektanta stavby no…