Lesy ČR: Výsadba kriticky ohrožené kuřičky hadcové

09.11.2022 12:08 | Tisková zpráva

Tisíc padesát rostlin kriticky ohrožené kuřičky hadcové se do příštího týdne vysadí v porostech spravovaných Lesy České republiky na Borovsku u vodní nádrže Želivka. Rostlina se na světě vyskytuje jen v Čechách.

Lesy ČR: Výsadba kriticky ohrožené kuřičky hadcové
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Kuřička roste na dvou místech - v národní přírodní památce Hadce u Borovska, která je součástí evropsky významné lokality Želivka, a v přírodní památce Hadce u Hrnčíř. „Český svaz ochránců přírody Vlašim ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd v Praze vytipovaly na Borovsku v našich hospodářských lesích devatenáct ploch, na nichž je možné obnovit populaci této rostliny. Vyšli jsme jim vstříc, takže se kuřičky vypěstované ze semen sebraných na skalkách obou institucí i zahrádkářů v rámci záchranného programu právě vysazují,“ řekl lesní správce z Ledče nad Sázavou Václav Husinec.

Kuřička hadcová je velmi nenápadná trsnatá rostlina, která se vyskytuje pouze na stanovištích tvořených hadcem. Tedy horniny pro ostatní rostliny mírně toxické. Preferuje skalní plošiny, štěrbiny hadcových skalek či rozvolněné trávníky ve světlých borech, osluněná stanoviště až polostín nedaleko ostatních rostlin. Jakmile se změní její životní podmínky, například je místo více zastíněné, zarostlé jinými rostlinami nebo naopak vystavené extrémnímu horku, přestane se jí dařit a poměrně rychle uhyne. Trsy kuřičky tvoří drobné lodyhy dlouhé 5 až 15 cm s úzkými měkkými lístky připomínajícími jehličí. Kuřička kvete v červnu a červenci drobnými bílými kvítky opylovanými vosičkami. Během horkého a suchého léta na skalkách usychá, ale pokud je příznivý podzim, opět obrazí a vykvete. Kuřička se rozmnožuje převážně pomocí semen či vegetativně rozpadem trsů.

Více čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …