Lesy ČR jsou aktivními členy Evropské asociace státních lesů

06.03.2015 19:23

Zasedání valné hromady Evropské asociace státních lesů (EUSTAFOR) se tento týden zúčastnil v Bruselu generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. S partnery z 20 evropských zemí hovořil o evropské lesnické strategii do roku 2020 i dalších tématech.

Lesy ČR jsou aktivními členy Evropské asociace státních lesů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Účastníci zvolili nového prezidenta asociace Per-Olofa Wedina ze Švédska, který vystřídal rakouského kolegu Georga Erlachera. „Asociace představuje klíčovou platformu zástupců státních lesů na území Evropské unie pro vyjednávání s evropskými institucemi. Usiluje o řešení všech témat spojených s trvale udržitelným lesním hospodářstvím. Výsledkem tohoto multifunkčního lesnického hospodaření je produkce obnovitelné suroviny, ale i ochrana přírody, zvyšování druhové rozmanitosti lesů, podpora rekreační funkce lesa a zaměstnanosti,“ uvedl nový prezident.

Na valné hromadě se diskutovalo o nové evropské lesnické strategii z pohledu Evropského parlamentu. Dále se hovořilo o změnách klimatu i postupné přeměně druhové skladby evropských lesů ve vztahu k dřevozpracujícímu průmyslu, o obnovitelné energetice s výhledem do roku 2030, práci s médii i nevládními organizacemi a také o certifikačních systémech lesů.

V této souvislosti vyzval ředitel Szórád své kolegy ke společné diskusi se zástupci evropských institucí. „Asociaci EUSTAFOR považuji za správného partnera pro evropské instituce, ale i ostatní lesnicko-dřevařské skupiny, které působí v Bruselu,“ řekl. Jde například o Konfederaci evropských soukromých vlastníků lesů, Asociaci papírenského průmyslu, Asociaci dřevařského průmyslu a další.

Znovu se zástupci EUSTAFORU setkají v červnu ve Finsku, kde se seznámí s praktickým způsobem hospodaření v tamějších státních lesích.

EUSTAFOR byl založen v roce 2006. V současnosti má 29 členů – podniků, které v jedenadvaceti evropských zemích obhospodařují 30 milionů hektarů státních lesů s roční těžbou 123 milionů m3 a 13 milionů hektarů chráněných území. Tyto podniky zaměstnávají 100 tisíc lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Eldis upevňuje svoji pozici v Indii. Přidá dalších 20 nových radarů

11:44 Eldis upevňuje svoji pozici v Indii. Přidá dalších 20 nových radarů

Společnost Eldis Pardubice, přední český výrobce aktivních radarových systémů, si připsala další výz…