Lesy ČR postavily v Beskydech vlastní odchovnu tetřevů

23.11.2015 22:00

Vlastní odchovnu tetřevů otevřel 20. listopadu státní podnik Lesy ČR v Řepčonce v katastrálním území Krásná pod Lysou horou v Moravskoslezském kraji. Projekt za 18 milionů korun spolufinancovaly 15 miliony korun Evropská unie a stát, více než tři miliony uhradily Lesy ČR.

Lesy ČR postavily v Beskydech vlastní odchovnu tetřevů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Chceme v Beskydech podpořit a zachránit živořící populaci tetřeva hlušce,“ vysvětlil záměr státního podniku Václav Langer, specialista ochrany přírody z krajského ředitelství Lesů ČR ve Frýdku-Místku. Už dnes je v odchovně základní hejno, tedy osm slepic a čtyři kohouti tetřeva hlušce. „Předpokládáme, že v prvních letech odchováme kolem dvaceti kusů. Brzy bychom ale rádi počet zdvojnásobili. Odchované ptáky pak vypustíme do beskydských lesů,“ pokračoval Langer. Odchovna tetřevů vznikla v nově postavené soustavě dřevostaveb. Patří k nim valašská roubená stavba coby provozní budova o rozměrech 9 x 13 metrů a vlastní dřevěná odchovna o rozměrech 9 x 24 metrů s venkovní kovovou voliérou. Stavět se začalo v srpnu 2014, v polovině letošního října byly objekty zkolaudovány. Kromě vlastní stavby se v rámci projektu upravilo 335 hektarů beskydských biotopů. Tetřev hlušec je totiž mimořádně náročný na kvalitu a rozsah vhodného biotopu. Vyhledává zejména jehličnaté lesy, v nichž se živí březovými semeny, ale také borůvčím nebo například jeřabinami.

Na projekt s názvem „Zlepšování biotopu a výstavba odchovny pro tetřeva hlušce“ získaly LČR finanční podporu z Evropské unie, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí, oblast podpory 6.2 – Podpora biodiverzity ve výši 14 milionů korun.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…