Lesy ČR v CHKO Křivoklátsko: druhová rozmanitost lesů se postupně dále zvyšuje

27.07.2014 15:35

Lesy České republiky, s. p., jako správce státních lesů na území CHKO Křivoklátsko ve Středočeském kraji úspěšně zrealizovaly projekt nazvaný „Změna druhové skladby modřínových monokultur na Lesní správě Křivoklát“.

Lesy ČR v CHKO Křivoklátsko: druhová rozmanitost lesů se postupně dále zvyšuje
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Lesy ČR tak průběžně v tomto bezesporu velice cenném přírodou a člověkem spoluutvářeném  území pokračují v dlouhodobém trendu postupné přeměny a obnovy lesních porostů s nízkou věkovou a druhovou diverzitou na stanovištně vhodné a stabilní ekosystémy. Projekt byl zaměřený na postupnou přeměnu nesmíšených modřínových porostů jejich podsadbou stanovištně vhodnou dřevinou - bukem lesním, s následnou ochranou mladých lesních porostů proti buřeni a okusu zvěří. Hodnota projektu činila více než 1 milion Kč a kromě Lesů ČR ho spolufinancovala také EU prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. Svou náplní projekt podporuje základní principy trvale udržitelného hospodaření a je tak příkladem hospodářského využití krajiny v souladu s podporou ostatních funkcí lesa.

Již ve fázi přípravy projektové dokumentace byl záměr průběžně konzultován s pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Správy CHKO Křivoklátsko. Realizace probíhala na katastrálním území obcí Karlova Ves, Branov a Skryje nad Berounkou. Obnovní prvky jsou situovány z cca 80 procent do I. zóny CHKO Křivoklátsko. Celková výměra lesních porostů, na kterých se projekt realizuje, činí 5,97 hektarů.

Podsadby včetně vybudování oplocenek probíhaly v dubnu 2011. Podařilo se vysadit 30 400 sazenic buku lesního. Ochrana kultur proti buřeni ožinem se realizovala v červenci 2011 a srpnu 2012. V lokalitách, které nebyly oploceny, se na bukové sazenice v průběhu září 2011 a října 2012 aplikoval repelentní přípravek proti zimnímu okusu zvěří (0,2 ha). Zároveň Lesy ČR v místě instalovaly trvalou pamětní desku projektu.

Křivoklátsku věnují Lesy ČR velkou pozornost dlouhodobě, čehož důkazem je i vyhlášení prvního lesnického parku v ČR v roce 2010 právě na tomto území. Prezentovaný projekt zaměřený na změnu druhové a prostorové skladby lesních porostů v rámci Lesnického parku Křivoklátsko není svého druhu ojedinělý. Na území lesnického parku jsou Lesy ČR rozpracovány další dva projekty obdobného charakteru, ve kterých je navržena cílová druhová skladba s vysokým podílem cenných listnáčů a jedle bělokoré.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…