Lesy Praha: Je libo ptačí budku nebo hmyzí hotel? V Pralese si je můžete sami vyrobit

19.01.2022 21:20 | Tisková zpráva

Nechce se vám čekat na jaro se založenýma rukama? Nemusíte. Vyzkoušejte si s námi například zpracování ovčí vlny, výrobu ptačí budky nebo třeba hmyzího hotelu.

Lesy Praha: Je libo ptačí budku nebo hmyzí hotel? V Pralese si je můžete sami vyrobit
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

V ekocentru Prales máme potřebné vybavení a víme, jak na to. Připravili jsme pro vás další termíny rukodělných workshopů – práce se dřevem, kůží, vlnou i dalšími přírodními materiály až do velikonoc.

Z čeho můžete vybírat?

1. 2. Řezbářství pro začátečníky
Dřevo je nádherný voňavý materiál a práce s ním není až tak složitá, jak se na první pohled může zdát. Řezbáři umí z kousku měkkého dřeva vytvořit nádherné předměty a my se o něco takového můžeme také pokusit. Půjčíme vám jejich nástroje a pod odborným dohledem si zkusíte vyrobit svoji první dřevěnou misku.
od 17 hodin / vhodné pro šikovné a/nebo odvážné / cena 200 Kč

8. 2. Plstění
Plstění je tradiční technika zpracování ovčí vlny, při které se jednotlivá vlněná vlákna mechanicky proplétají a zpevňují. Mokrou či suchou cestou se z ovčího rouna dají vyrobit krásné šperky či jiné dekorativní i funkční předměty. My se budeme tentokrát věnovat pouze metodě tzv. suchého plstění a společně si vyrobíme barevné víly, skřítky a další vlněné dekorace.
od 17 hodin / vhodné pro milovníky ozdob a vlny / cena 100 Kč

15. 2. Výroba kožených opasků
Práce s kůží je další tradiční řemeslo, které si můžete u nás vyzkoušet. Nejdříve vám ukážeme, jak to dělají brašnáři, pak vás seznámíme a naučíme pracovat s potřebnými nástroji a prozradíme fígle při zpracování a nakonec si již sami vyrobíte krásný kožený opasek.
od 17 hodin / vhodné pro šikovné ruce / cena 200 Kč

22. 2. Zvířátka z korálků
Co si vyrobit svoje oblíbené zvířátko z korálků? Hýří barvami i velikostmi, a tak zvířecí přívěšek na krk nebo na klíče například ve tvaru roztomilé ještěrky, chobotnice nebo jiného oblíbeného zvířátka, nebude velký problém. Potřebujete k tomu trpělivost a trochu zručnosti a na začátek pár dobrých rad, abyste se s tím sami moc netrápili. Pak už je výsledek zaručený.
od 17 hodin / vhodné pro šikovné a trpělivé ruce / cena 100 Kč

22. 2. Výroba ptačích budek
Chtěli byste dostat na svou zahradu více ptačích sousedů? Není to nic nemožného. Připravte jim budku, které zkrátka neodolají a ve které na jaře vyvedou svá mláďata. Na přelomu února a března je ještě vhodné období pro umístění náhradního ptačího obydlí v korunách stromů a pak už ptačí námluvy mohou začít. Představíme vám nejčastější ptačí nájemníky a z připravených polotovarů si vyrobíte vlastní budku. Protože se ale jedná o trvalejší obydlí, naučíme vás také, jak o něj pečovat i v dalších letech.
od 17 hodin / vhodné pro milovníky zahrady a ornitology / cena 200 Kč

8. 3. Řezbářství pro začátečníky
Dřevo je nádherný voňavý materiál a práce s ním není až tak složitá, jak se na první pohled může zdát. Řezbáři umí z kousku měkkého dřeva vytvořit nádherné předměty a my se o něco takového můžeme také pokusit. Půjčíme vám jejich nástroje a pod odborným dohledem si zkusíte vyrobit svoji první dřevěnou misku. 
od 17 hodin / vhodné pro šikovné a/nebo odvážné / cena 200 Kč

15. 3. Výroba hmyzích hotelů
Bez hmyzu by na Zemi nebyl život – to všichni ví. Ale i přesto se každým rokem snižuje množství hmyzu závratnou rychlostí. Je ale spousta možností, jak těmto bezobratlým živočichům pomoci – a jednou z nich jsou i hmyzí hotely. Ty naši zahradu či balkon nejen že ozdobí, ale především poskytnou mnoha užitečným druhům hmyzu prostor pro nakladení vajíček a vyvinutí larev. Ty se vám v dopělosti odvděčí nejen opylováním květů, ale i bojem se škůdci. Vyrobte si s námi paneláček pro drobotinu. Možná, že i díky němu nalákáte do své zahrady nějaké další zvířecí sousedy.
od 17 hodin / vhodné pro milovníky přírody / cena 200 Kč

22. 3. Výroba koupelových solí a šumivých koulí do koupele
Není nic příjemnějšího než si po náročném dni lehnout do horké lázně. Aby byl váš požitek dokonalý, naučíme vás, jak si připravit vlastní koupelovou sůl nebo šumivou bylinkovou kouli, díky nimž se rozplyne veškeré napětí a stres.
od 17 hodin / vhodné pro milovníky koupelí / cena 100 Kč

22. 3. Velikonoční tvoření
Velikonoce jsou již za dveřmi a je nejvyšší čas se na ně nachystat. Chcete si vyrobit velikonoční věnec, jarní osení nebo malovaná vajíčka? S námi to bude hračka.
Prosíme účastníky, aby si k výrobě donesli vyfouklé skořápky od vajíček, ostatní potřeby pro vás připravíme.
od 17 hodin / vhodné pro ty, co se těší na jaro / cena 50 Kč

Workshopy trvají obvykle 1,5-2 hodiny a konají se vždy od 17 hodin v budově Dřevák, která se nachází v horním areálu ekocentra Prales.

Na workshopy je nutné se předem registrovat na e-mailu swolova@lesy-praha.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…