Lesy Praha: Místo betonové nádrže mírné břehy a zeleň. Vokovický rybník prochází proměnou

15.06.2021 8:24

Vokovický rybník, který se nachází na Litovickém potoce nad vodní nádrží Džbán v Praze 6, prochází v letošním roce kompletní rekonstrukcí.

Lesy Praha: Místo betonové nádrže mírné břehy a zeleň. Vokovický rybník prochází proměnou
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Nynější podobu rybník získal v 60. letech minulého století – starý návesní rybníček tehdy začal sloužit jako lapač splavenin z povodí potoka a pomáhal tak udržovat čistotu vody v nově zbudovaném přírodním koupališti Džbán.

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí

Jeho stav byl však v posledních letech již velmi špatný, nábřežní zdi se rozpadaly, nádrž netěsnila a vodohospodářské objekty byly zničené. Proto nyní nádrž přestavujeme a budujeme rybník, který bude mít přírodnější charakter s pozvolnými břehy a novými stromy v okolí a který zlepší mikroklima celé lokality.

Revitalizaci rybníka jsme na začátku jara zahájili jeho odbahněním, během něhož jsme z nádrže odvezli přes 250 m3 usazených sedimentů. Pokračujeme odstraňováním rozpadlých obvodových zdí a úpravou sjezdu do nádrže. Nové břehy uděláme pozvolnější a zpevníme je balvanitou rovnaninou. Kámen použijeme také při výstavbě nového rozdělovacího objektu rybníka, nového požeráku i balvanitého skluzu, který bude sloužit jako bezpečnostní přeliv nádrže. Promění se také betonové koryto pod rybníkem. Beton nahradí kamenná rovnanina a břehy budou mít stejně jako v rybníce mírnější sklon. Břehy rybníka a koryto pod nádrží nakonec osadíme mokřadními rostlinami a v okolí nádrže vysadíme několik vzrostlých stromů.

Jsme si vědomi toho, že stavební práce probíhající uprostřed zástavby jsou nyní pro místní obyvatele komplikací, věříme ale, že výsledek vám tyto obtíže vynahradí a že opravený rybník zkrášlí a zpříjemní tuto část Vokovic.

Rekonstrukce by měla být hotová do konce letošního roku. Investorem je hlavní město Praha a náklady na přestavbu nádrže budou činit cca 14,5 milionu Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…