Lesy Praha: Soutěž O nejlepšího sběrače má vítěze, zvířata mají své noviny

16.12.2018 19:31

Pravidelně každý podzim vyhlašujeme pro pražské základní a mateřské školy soutěž O nejlepšího sběrače. Letošní 8. ročník jsme pojali ve stejném duchu jako ten loňský.

Lesy Praha: Soutěž O nejlepšího sběrače má vítěze, zvířata mají své noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Zatímco dříve se sbíraly lesní plody pro zvířecí obyvatele lesních zookoutků, v posledních dvou letech mateřské a základní školy pomáhaly pacientům naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Proto se žáci opět pustili do sběru novinového papíru a nepotřebného textilu: Papír totiž můžeme využít jako podestýlku do klecí, v nichž se zraněná zvířata zotavují, a textilie zase pro jejich pelíšek. Společnými silami se dětem z 59 tříd 7 mateřských i základních škol podařilo nasbírat celkem 1 314 kg papíru a 333 kg textilu.

Stejně jako v předchozích letech se i letos soutěžilo v kategoriích Nejlepší škola, Nejlepší třída a Nejlepší jednotlivec. Celou soutěž v letošním roce s přehledem ovládla základní škola Brána jazyků, která si připsala prvenství ve všech vyhlášených kategoriích. Celkem tato škola nasbírala 840 kg papíru a textilu. Nejlepšími třídami se staly 6.D a 9.B, které obě shodně shromáždily 323 kg. Z týchž tříd pochází i nejlepší jednotlivci.

Pacientům záchranné stanice poslouží noviny jako podestýlka...

Snahu žáků a organizaci ze strany učitelů jsme odměnili dárkovými koši plnými zdravých dobrot a dalších překvapení. Nejlepší škola vyhrála certifikát na program Záchrana živočichů, který žáky seznámí s posláním záchranných stanic a vysvětlí jim, jaká nebezpečí ve městě na volně žijící živočichy čekají a jak jim lze předejít. Osobně se také setkají s jedním ze zachráněných pacientů. Vítězným třídám jsme předali vstupenky na populární program Noc v lese. Zblízka se seznámí s nočním lesem a jeho tajemnými obyvateli a za zvuků probouzející se tmy se uloží ke spánku v hájemství lesního srubu. A nejlepšímu sběrači umožníme stát se na jeden jedinečný den ošetřovatelem, který pečuje o zvířata v zookoutku v Malé Chuchli.

V letošním roce záchranná stanice doposud přijala rekordních 4 666 poraněných a jinak handicapovaných živočichů a jejich počet do konce roku ještě poroste. Proto si velice ceníme všech, kteří se do sběru zapojili, ať jedním, či desítkami kilogramů. Pacienti záchranné stanice ocení jakoukoli pomoc a každý kousek nepotřebného textilu, na kterém se jim bude ve stanici pohodlně usínat.

...kousek nepotřebného textilu zase jako pelíšek

Mezi dalšími školami, které pilně sbíraly, byly: MŠ Větrníček, ZŠ Zárubova, MŠ Nad Parkem, MŠ Libkovská, MŠ U Bobříka a ZŠ Dolní Břežany.

Děkujeme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…