Lesy Praha: V ekocentru Prales bude komunitní včelnice. Včelařit u nás můžete i vy

24.04.2021 16:11 | Zprávy

Přemýšlíte o vlastním chovu včel, ale bojíte se, že nemáte dost zkušeností? Chtěli byste si to zkusit předtím, než nakoupíte všechno to drahé vybavení? A rádi byste, aby vám někdo poradil a pomohl, když si nebudete vědět rady? V tom případě je tato nabídka přesně pro vás.

Lesy Praha: V ekocentru Prales bude komunitní včelnice. Včelařit u nás můžete i vy
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Od května 2021 v našem ekocentru Prales spouštíme nový pilotní projekt – zakládáme malou komunitní včelnici, v níž si budete moct pronajmout jeden z úlů se včelstvem v produkční síle a osobně si vyzkoušet, jak taková péče o včely v praxi vypadá.

Naše organizace se včelaření věnuje již od roku 2011, kdy jsme zahájili projekt Návrat včel do pražských lesů a začali zakládat či obnovovat včelnice na různých místech v pražské přírodě. Teď chystáme včelnici, na níž budete moct hospodařit vy sami. Na období od května do prosince si můžete jeden z úlů pronajmout. Pronájem jednoho úlu se včelstvem činí 10 000 Kč. V ceně je plně vybavený úl typu ? Langstroth s náhradními nástavky, vybavení na získávání medu a 5 kg vlastnoručně vytočeného medu (s možností nákupu dalšího za zvýhodněnou cenu). Komunitním včelařům zajistíme také úvodní přednášku na téma péče o včelstvo a podle potřeby průběžnou odbornou podporu ve formě konzultace s naším včelařem či kontroly na včelnici.

Komunitní včelnice se nachází přímo v dolním areálu ekocentra na kraji Kbel. V ekocentru a okolí mají včely bohaté možnosti k pastvě – jsou tu ovocné stromy, lesní dřeviny i luční porosty. To vše se pozitivně promítne do chutě výsledného medu. Při včelaření je navíc možné využít zázemí ekocentra, je zde k dispozici sociální zařízení, zdroj vody i parkoviště. A pokud na včelnici přijedete s dětmi, budou se moct zabavit u nejrůznějších herních prvků, které jsou v ekocentru návštěvníkům k dispozici, projít si naučnou stezku Cestu dřeva nebo si prohlédnout zvířata na místní farmě. ??

S přihláškami do projektu komunitní včelnice i s dotazy se neváhejte obracet na Beatu Sýkorovou na telefonním čísle 777 459 140 nebo na e-mailu sykorova@lesy-praha.cz.

Komunitní včelnicí navazujeme na již zavedenou komunitní zahradu, která v ekocentru úspěšně funguje od roku 2017. V komunitní zahradě mají drobní pěstitelé k dispozici vyvýšené i klasické záhony, z nichž část je umístěna ve fóliovníku, novinkou letošního roku je malé políčko. Od zahájení provozu komunitní zahradu vzhledem k velkému zájmu průběžně rozšiřujeme a spolu s ní roste i počet jejích uživatelů. V roce 2017 s námi začínalo 5 pěstitelů, v současnosti zde zeleninu a ovoce pěstuje takřka 60 pěstitelů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…