Lesy Praha: V korunách stromů se teď skrývají veverčátka. Dávejte pozor při údržbě zeleně

01.04.2021 7:34

Jaro je tu a my už máme plné ruce práce s péčí o mláďata volně žijících druhů, která přišla o svůj domov nebo o rodiče. Aktuálně pečujeme například o 23 veverčích mláďat a 22 mláďat zajíců a jejich počty každým dnem narůstají.

Lesy Praha: V korunách stromů se teď skrývají veverčátka. Dávejte pozor při údržbě zeleně
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Zatímco mláďata zajíců lidé často „zachraňují“ zbytečně (psali jsme o tom), u veverčat bývá lidská pomoc obvykle na místě. Většina z našich aktuálních veverčích pacientů se k nám dostala proto, že jim bylo při kácení stromu zničeno hnízdo. Celkem 17 veverčat pochází ze 4 různých hnízd, která se nacházela v dutinách stromů určených k pokácení. Ostatní veverčátka k nám doputovala postupně po jednom a pravděpodobně se jedná o osiřelá mláďata.

Krmení veverčátek

Veverky patří mezi naše typické savčí pacienty. Ročně jich přijmeme 120–140. Loňský rok byl z hlediska počtu přijatých veverek rekordní, přijali jsme 143 veverek, z toho 124 nesamostatných mláďat (například v roce 2019 to bylo 121 veverek, z toho 98 nesamostatných mláďat). Většinu z našich veverčích pacientů i teď tvoří právě malá, nesamostatná mláďata. Tato veverčátka se k nám dostávají z několika různých důvodů: Jejich hnízdo spadne vlivem počasí (bouřka, vichřice) nebo při kácení stromu, jsou napadena predátorem a vytažena z hnízda, upadnou matce při přenášení do jiného hnízda anebo jejich matka zahyne a ona vylezou z hnízda kvůli hladu. Tato mláďata se do naší péče dostávají většinou ve věku 3–5 týdnů, ale někdy přijímáme i malinká, sotva několikadenní mláďata. Odchov takto malých mláďat je velice náročný, protože zahrnuje velmi časté krmení, a to i v noci. Veverčí mládě je schopné přijímat pevnou potravu až ve věku 8 týdnů, do té doby je zcela závislé na náhražce mateřského mléka. Pro odchov veverčích mláďat používá naše záchranná stanice speciální sušené mléko Esbilac, které dovážíme ze zahraničí, neboť se nám osvědčilo nejvíce. Veverčátkům chutná, hezky po něm rostou a zdravotně jim prospívá.

Mláďata veverek při odpočinku

Péče o mláďata veverek trvá v průměru 9 týdnů, za tu dobu zkonzumují cca 100 gramů speciálního sušeného mléka, 2 kg slunečnice, semínek a ořechů a 2 kg ovoce. Přestože se k nám mláďata často dostávají se zraněním (po pádu z výšky nebo po útoku predátora), většinu z nich (66 %) se nám podaří úspěšně odchovat a vrátit zpět do přírody.

Pokud se vám práce naší záchranné stanice líbí, můžete nás podpořit formou sponzorského příspěvku. Libovolnou částku můžete poslat i přímo na péči o veverky. Moc děkujeme za jakýkoli příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…