Lesy Praha: Xaverovský rybník I se po revitalizaci plní vodou

06.06.2020 7:34

Xaverovský rybník I se po roční revitalizaci plní vodou. Zanedbaný rybník odkoupilo hlavní město Praha v roce 2018 a svěřilo nám jej do péče.

Lesy Praha: Xaverovský rybník I se po revitalizaci plní vodou
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Rybník byl ve špatném technickém stavu: Kromě silného zabahnění potřeboval opravit hráz a výpustné zařízení. A tak jsme se v červenci loňského roku pustili do práce a po necelém roce máme hotovo. Revitalizovaný rybník pomůže zadržet více vody v krajině a poskytne domov mnoha druhům živočichů vázaných na vodní prostředí.

Chátrající rybník bylo nejprve nutné odbahnit. To si vzala na starost externí firma, která z vodní nádrže odvezla přibližně 2 500 m3 sedimentu. Vytěžené bahno však nepřišlo nazmar, použili jsme jej k navýšení protihlukového valu u dálnice D11, která vede kolem rybníka. Po odbahnění nás čekaly opravy technických zařízení rybníka. Opravili jsme bezpečnostní přeliv, výpustné zařízení a vyrovnali jsme propady hráze. Návodní zařízení rybníka získalo nové kamenné opevnění. A pro zvýšení biodiverzity jsme na dno rybníka u jeho nátoku umístili staré pařezy, které se stanou útočištěm mnoha vodních živočichů.

Nyní se rybník začíná plnit vodou ze Svépravického potoka. O tom, kdy bude Xaverovský rybník I zcela napuštěn, rozhodnou dešťové srážky v následujících dnech. Svépravický potok protéká Xaverovským rybníkem I i Xaverovským rybníkem II. Oba se nacházejí na území Horních Počernic. Revitalizace Xaverovského rybníka II a úseku Svépravického potoka mezi oběma rybníky, jejíž součástí byly i výsadby stromů a vybudování nových cest pro pěší, byla dokončena již v roce 2019. Napuštěním opraveného Xaverovského rybníka I se tak završí celková obnova této cenné přírodní lokality.

Náklady na naše práce ve výši 4,5 mil. korun hradilo hlavní město Praha prostřednictvím odboru ochrany prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…