Lesy Praha: Zámecký rybník vítá jaro v novém kabátě. Je opravený a bez bahna

23.04.2022 22:45 | Tisková zpráva

Na sklonku loňského roku jsme dokončili generální opravu vodní plochy uprostřed zámeckého parku v Praze-Čakovicích. Uběhlo několik měsíců a rybník plný vody je opět domovem mnoha vodních živočichů. Rychlý jarní rozvoj zeleně pomáhá v jeho okolí zahladit stopy po proběhlé stavbě.

Lesy Praha: Zámecký rybník vítá jaro v novém kabátě. Je opravený a bez bahna
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

 

Zámecký rybník převzalo hlavní město Praha do své správy v roce 2020. Hned v následujícím roce přistoupilo k jeho revitalizaci, kterou svěřilo naší organizaci. 

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí
Rybník, který vznikl po roce 1849, měl původně až 1 hektar, později byla část zasypána. Během let bez údržby se v něm nahromadilo přes 3 500 m3 sedimentu, který bylo nutné nejdříve vybagrovat a odvézt.

Následně jsme se mohli pustit do opravy zerodovaných břehů, protékající hráze a vodohospodářských objektů. Narušené břehy jsme dorovnali zeminou a opevnili těžkou balvanitou rovnaninou. Dalším velkým problémem byla netěsnící hráz. Tu bylo nutné z návodní strany odtěžit a nově utěsnit navezenou jílovitou zeminou. Poté jsme ji znovu opevnili kamennou dlažbou. V rámci revitalizace se opravilo také napouštěcí potrubí, které přivádí vodu z Cukrovarského rybníka. Protože rybník slouží rovněž místním rybářům, nově jsme zde vybudovali loviště, kádiště a bezpečný sjezd do rybníka, což usnadní jeho výlov. Rybník nyní disponuje také novým visutým molem a kamenným schodištěm, které vodní nádrž zpřístupňují návštěvníkům zámeckého areálu, jehož je rybník součástí.

Celkové náklady revitalizace, které převýšily 20 milionů Kč, hradilo hlavní město Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…