Letiště Praha plní nejen cestovatelské sny už 85 let

08.04.2022 20:29 | Tisková zpráva

Letiště Václava Havla Praha oslaví speciálním programem pro veřejnost 85. narozeniny.

Letiště Praha plní nejen cestovatelské sny už 85 let
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Bohatou historii, která zahrnuje stovky tisíc přistání, desítky milionů odbavených cestujících i dějinné zvraty, připomene interaktivní výstava, speciální exkurze nebo podcasty s pamětníky či současným předsedou představenstva Jiřím Posem. Narozeninové akce budou probíhat především v prvním dubnovém týdnu, některé i později v letošním roce. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

První letadlo na letišti v Praze-Ruzyni přistálo 5. dubna 1937. Jednalo se o vnitrostátní línku na trase Piešťany – Zlín – Brno – Praha. Od té doby letiště, které od roku 2012 nese jméno bývalého prezidenta Václava Havla, zažilo mnoho vzletů, v nedávné době i pádů. Vzestup v první republice, německá okupace, plánované komunistické hospodářství, obrovský rozvoj po sametové revoluci a kritické pandemické roky 2020 a 2021.  Letiště Václava Havla Praha je neoddělitelnou součástí československé, a posléze české historie, a stejně tak patří i do budoucnosti našeho státu.

„Oslava 85. výročí bude důstojná. Volili jsme citlivý formát, i vzhledem k pandemii a událostem na Ukrajině. Chystáme několik akcí pro veřejnost. Připravili jsme speciální individuální exkurze do zázemí letiště, které jsou zdarma. Během několika hodin byla jejich kapacita obsazena. Nicméně o klasické exkurze zájemci nepřijdou. Dále jsme natočili videa o historii a současnosti ruzyňského letiště i podcasty s pamětníky, a také krátký film, který toto výročí pojedná netradiční formou kombinace hraných a komiksových scén,“ říká Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

U příležitosti výročí je spuštěna speciální webová stránka www.letisteslavi85.cz. Návštěvníci zde najdou videa s pamětníky o historii letiště, ve kterých zavzpomínají na své nejsilnější zážitky a v příbězích nás tak provedou celou historií letiště od otevření až do dnešních dnů. Tato videa doplňují i série speciálních podcastů s bývalými zaměstnanci, pilotem nebo i navigátorem. Návštěvníci tak najdou na jednom místě historii, současný provoz i budoucí plány rozvoje letiště.

Od 5. dubna Letiště Praha pro veřejnost otevře interaktivní výstavu v Terminálu 2. Její součástí budou monitory, které zobrazují historický vývoj letiště s náhledem do budoucnosti, k vidění bude nový dokument o letišti. Chybět nebude ani fotokoutek a ukázka historických i současných uniforem. Pro děti budou na místě interaktivní hry.

V den výročí budou mít také cestující příležitost využít zvýhodněné služby letiště, například vstup do letištních salónků, slevu do Restaurace Runway a na nákup v obchodě se suvenýry letiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…