Letiště Praha snižuje svoji uhlíkovou stopu

18.09.2012 21:20

Letiště Praha splnilo v rámci svého členstvní v iniciativě Airport Carbon Accreditation (ACA) hlavní cíl pro rok 2012, a to postoupení do další úrovně spojené se snižováním uhlíkové stopy.

Letiště Praha snižuje svoji uhlíkovou stopu
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Celkově se letišti od vstupu do iniciativy podařilo postupně snížit svou uhlíkovou stopu o 2 %. Zároveň byla stanovena cílová hodnota pro rok 2017, kdy by mělo být dosaženo redukce uhlíkové stopy v porovnání s počátečním rokem 2009 o 9%. Nejen stanovení tohoto cíle, ale i aktivní energetický management zajistil Letišti Praha bezproblémový postup do 2. úrovně.

Členství v iniciativě ACA, jejímž hlavním cílem je podpořit provozovatele letišť v jejich snahách maximálně snížit emise skleníkových plynů vznikajících z různých letištních činností, získalo Letiště Praha v roce 2010. Iniciativa nyní sdružuje 59 evropských letišť, která každoročně mapují svoji tzv. uhlíkovou stopu a realizují postupy k jejímu snížení. Uhlíková stopa představuje množství vypuštěných skleníkových plynů přepočtených na oxid uhličitý (CO2).

Ne všechna letiště jsou ale ve snaze omezit emise skleníkových plynů stejně aktivní. Proto jeiniciativa Airport Carbon Accreditation rozdělena na 4 stupně od samotného mapování uhlíkové stopy, přes její snižování (omezování emisí) až po nulovou uhlíkovou stopu.

Letiště Praha se postoupením do 2. úrovně iniciativy zařadilo mezi 18 letišť, jakými jsou například: Paris – Orly,Paris - Charles de Gaulle, Brussel, Athens, Hamburg Airport GmbH, Bologna Guglielmo Marconi Airport.

Letošním úspěšným dosažením 2. úrovně snahy Letiště Praha jistě nekončí. Finálním cílem iniciativy Airport Carbon Accreditation je dovedení letišť až do fázenulové uhlíkové stopy, které by chtělo výhledově dosáhnout i Letiště Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…