Letiště Praha v provozním zisku, meziročně si polepšilo o dvě miliardy

25.05.2023 13:21 | Tisková zpráva

Společnost Letiště Praha vykázala za loňský rok provozní zisk (EBITDA) ve výši 2,2 miliardy korun. To je významný nárůst oproti roku 2021, kdy tento ukazatel činil?190 milionů korun. Z pohledu čistého výsledku hospodaření měla?společnost za rok 2022 zisk 283 milionů korun.

Letiště Praha v provozním zisku, meziročně si polepšilo o dvě miliardy
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Jedná se o výrazně lepší výsledek ve srovnání s rokem 2021, kdy?společnost skončila téměř v miliardové ztrátě zejména v důsledku dopadů pandemie onemocnění Covid-19.

Výsledky hospodaření v roce 2022 pozitivně ovlivnil znatelný nárůst odbavených cestujících, jichž Letiště Praha vloni odbavilo 10,7 milionů. O rok dříve to bylo pouze 4,4 milionů pasažérů. Hospodářské výsledky Letiště Praha jsou výborné i s ohledem na to, že Česká republika společně s Finskem, Velkou Británií a Irskem byly nejvíce dotčeny dopady pandemie Covid-19. Negativní roli v případě pražského letiště sehrál také dopad konfliktu na Ukrajině.

„Letiště Praha meziročně více než zdvojnásobilo počet odbavených pasažérů a provozní zisk zvýšilo o dvě miliardy korun. Navzdory menšímu počtu zaměstnanců, než by byl optimální stav, se tak odrazilo od covidového dna a očekávám, že letos bude pokračovat v postupném návratu k dřívější vytíženosti a ziskům umožňujícím pokračovat v plánovaných investicích,“ uvedl k výsledkům hospodaření ministr financí Zbyněk Stanjura.

“V loňském roce jsme realizovali díky zodpovědnému hospodaření investiční akce v hodnotě přes 1,1 miliardy korun, největšími projekty byla celková rekonstrukce Terminálu 3, pojezdových drah a výměna náhradních zdrojů pro hlavní vzletovou a přistávací dráhu,” dodává Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Letiště Václava Havla Praha bylo v průběhu roku 2022 spojeno přímou linkou se 147 destinacemi díky nabídce 58 dopravců. Letiště Praha očekává v letošním roce překročení hranice 13 milionů odbavených cestujících.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…