Letiště Praha v provozním zisku, meziročně si polepšilo o dvě miliardy

25.05.2023 13:21 | Tisková zpráva

Společnost Letiště Praha vykázala za loňský rok provozní zisk (EBITDA) ve výši 2,2 miliardy korun. To je významný nárůst oproti roku 2021, kdy tento ukazatel činil?190 milionů korun. Z pohledu čistého výsledku hospodaření měla?společnost za rok 2022 zisk 283 milionů korun.

Letiště Praha v provozním zisku, meziročně si polepšilo o dvě miliardy
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Jedná se o výrazně lepší výsledek ve srovnání s rokem 2021, kdy?společnost skončila téměř v miliardové ztrátě zejména v důsledku dopadů pandemie onemocnění Covid-19.

Výsledky hospodaření v roce 2022 pozitivně ovlivnil znatelný nárůst odbavených cestujících, jichž Letiště Praha vloni odbavilo 10,7 milionů. O rok dříve to bylo pouze 4,4 milionů pasažérů. Hospodářské výsledky Letiště Praha jsou výborné i s ohledem na to, že Česká republika společně s Finskem, Velkou Británií a Irskem byly nejvíce dotčeny dopady pandemie Covid-19. Negativní roli v případě pražského letiště sehrál také dopad konfliktu na Ukrajině.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33717 lidí

„Letiště Praha meziročně více než zdvojnásobilo počet odbavených pasažérů a provozní zisk zvýšilo o dvě miliardy korun. Navzdory menšímu počtu zaměstnanců, než by byl optimální stav, se tak odrazilo od covidového dna a očekávám, že letos bude pokračovat v postupném návratu k dřívější vytíženosti a ziskům umožňujícím pokračovat v plánovaných investicích,“ uvedl k výsledkům hospodaření ministr financí Zbyněk Stanjura.

“V loňském roce jsme realizovali díky zodpovědnému hospodaření investiční akce v hodnotě přes 1,1 miliardy korun, největšími projekty byla celková rekonstrukce Terminálu 3, pojezdových drah a výměna náhradních zdrojů pro hlavní vzletovou a přistávací dráhu,” dodává Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Letiště Václava Havla Praha bylo v průběhu roku 2022 spojeno přímou linkou se 147 destinacemi díky nabídce 58 dopravců. Letiště Praha očekává v letošním roce překročení hranice 13 milionů odbavených cestujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …