Letní Flora slaví jubileum, ve čtvrtek otevře brány veřejnosti

14.08.2018 20:23

Právě letní etapou před šedesáti lety začala éra výstavnictví Flora Olomouc. Ta letošní nese název „Rozkvetlá léta“ a jejich šest expozic mapuje v moderním pavilonu A historickou i moderní tvář Flory.

Letní Flora slaví jubileum, ve čtvrtek otevře brány veřejnosti
Foto: flora-ol.cz
Popisek: Výstaviště Flora Olomouc - logo

V rámci celostátní výstavy Flora Olomouc 2018 ve dnech 16. – 19. srpna se mohou návštěvníci těšit na minimalistickou expozici Svatba v květech v pavilonu E, vyhledávanou expozice Vyznání růžím či letní zahradnické trhy v pavilonu G a Smetanových sadech. Slavnostní zahájení letní etapy Flora Olomouc 2018 se uskuteční ve čtvrtek 16. srpna v 10.30 hodin v pavilonu A. Součástí bude i křest knihy Vyznání růžím autorů Jaroslavy Pechové a Vlastimila Šindeláře. Retrovečer v pavilonu A u příležitosti letní etapy a oslav 60. výročí Flory mohou návštěvníci navštívit v pátek 17. srpna od 20 hodin. Nebude chybět večerní prohlídka pavilonu A, komentovaná Jiřím Martinkem, jedním z autorů expozice. Poté bude večer pokračovat talkshow s osobnostmi spjatými s Výstavištěm Flora a koncertem Emila Viklického a Josefa Feča. Vstupenky na páteční večer jsou již v prodeji.

Prostory pavilonu A se promění v šest desítek „Rozkvetlých let“, které byly pro Floru zásadní. Ústřední expozice architektů ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně zobrazí Floru v šesti stylizovaných tématech. „Výstava v pavilonu A má svou interaktivitou a moderním přístupem k exponátům vtáhnout návštěvníky do jednotlivých desetiletí Flory. Návštěvník bude mít prostor jak k rozjímání, tak i k objevování soudobých vystavovatelských trendů a netradičně užitých materiálů,“ prozradila k výstavě její garantka Marie Doleželová. Součástí expozice bude i rarita v podobě vzácného jehličnanu Wollemia nobilis, jehož unikátní kousek bude výstavišti Flora propůjčen z botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze Na Slupi. Snahou autorů výstavy „Rozkvetlá léta“ je co nejvíce přiblížit expozici návštěvníkovi, který se v moderních prostorách pavilonu A může volně pohybovat, zastavit se, posedět a být tak součástí celé výstavy. „Letní etapou vyvrcholí oslavy 60. výročí Výstaviště Flora a naším cílem je, abychom jubileum Flory oslavili společně. Pevně věřím, že si návštěvníci šedesáté výročí užijí a že si nejen z našich výstav odnesou nevšední a slavnostní zážitky,“ zve na výstavu ředitel společnosti Výstaviště Flora Olomouc, a.s. Jiří Uhlíř.

Pavilon B bude již tradičně patřit Svazu školkařů ČR a pavilon C Českému zahrádkářskému svazu. Na galerii najdou návštěvníci Spolek pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ a tolik vyhledávanou přehlídku Vyznání růžím. Pěstitelé jistě ocení expozici kaktusů, sukulentů, masožravých rostlin aj. Po celou dobu výstavy se budou moci návštěvníci občerstvit na terase pavilonu A, v kavárně nebo v restauraci a.

Nápaditá expozice svatební floristiky, doplněná tematickým programem a fotokoutkem pro návštěvníky ozdobí prostory pavilonu E. Minimalistické pojetí onoho slavnostního dne, zaujme nejen nastávající novomanžele, ale každého, kdo má rád významné slavnostní okamžiky v životě člověka.

Přilehlá místa výstavních pavilonů a pavilon G zaplní letní zahradnické trhy s pestrou nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb. Nejen pro dětské publikum je pak určeno vědecko-výzkumné pracoviště, ve které se promění pavilon H, kde si mohou všichni vyzkoušet práci botaniků v laboratořích či zhlédnout promítání populárně-naučných filmů s floristickou a botanickou tematikou, a to z klasického filmového pásu.

V rámci letní etapy Flory Olomouc budou v ceně vstupenky zpřístupněny sbírkové skleníky, kde palmový skleník ve Smetanových sadech nabízí návštěvníkům exotickou unikátní výstavu Tajemná Indonésie aneb Nová Guinea – Tamtamy času. Ta bude k vidění v průběhu letní etapy Flory Olomouc a dále pak až do 31. října 2018. Úžasnými místy k návštěvě jsou i rozárium a botanická zahrada Výstaviště Flora Olomouc a botanická zahrada Univerzity Palackého v Olomouci.

Nebude chybět ani bohatý doprovodný program např. díky Iniciativě Zaparkuj UP Olomouc, která připravuje pro volné chvíle odpočinkovou zónou. Na jejich stánku budou zdarma k zapůjčení stolní a deskové hry, sportovní vybavení či deky. Zaparkuj připravuje i netradiční posezení a hřiště na badminton, volejbal či ringo. Doprovodný program čeká všechny zúčastněné i Na Sambě za restaurací Fontána, kde v pátek ve 13 hodin vystoupí písničkář Jan Vančura, v sobotu ve 13 hodin zpěvák Roman Vojtek a nedělní program zpestří Karel Gott Revival. Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…