Liberecký kraj: Rada schválila podání odporu proti příkazu ÚOHS

07.05.2020 14:05

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal 27. dubna 2020 příkaz, kterým ukládá Libereckému kraji pokutu ve výši sedmi milionů korun. Jako důvod uvedl spáchání přestupku, kterého se měl kraj dopustit, když uzavřel koncem roku 2019 s dopravcem ČSAD Česká Lípa a.s. smlouvu na dopravní obslužnost pro oblast Českolipska. Členové rady Libereckého kraje projednali příkaz ÚOHS na jednání a rozhodli proti němu podat odpor.

Liberecký kraj: Rada schválila podání odporu proti příkazu ÚOHS
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Vydáním příkazu došlo k bezprecedentnímu a neoprávněnému zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže do veřejných práv Libereckého kraje,” zhodnotil situaci náměstek hejtmana pro dopravu, investice a veřejné zakázky Jan Sviták. Krajští radní rozhodli proti příkazu podat odpor. Fakticky tím dojde ke zrušení příkazu, následně proběhne standardní správní řízení a do 60 dnů by Úřad pro ochranu hospodářské soutěže měl vydat rozhodnutí.

Liberecký kraj uzavřel v prosinci minulého roku napřímo smlouvu o veřejných službách v přepravě cestujících ve veřejné linkové dopravě na dočasné zabezpečení stanoveného rozsahu dopravní obslužnosti pro oblast Západ. Podle ÚOHS však pro přímé zadání nebyl důvod, neboť k přerušení či ohrožení poskytování veřejných služeb v přepravě cestujících nedošlo, i když sám dodává, že tehdejší stav kraj nezavinil.

„Kraj se do situace, kdy nebylo možné uzavřít smlouvu jinak než přímým zadáním, dostal v důsledku předchozího nezákonného postupu ÚOHS, který zakázal kraji nakoupit akcie dopravní společnosti,“ řekl Jan Sviták. Liberecký kraj podal správní žalobu ke krajskému soudu v Brně, ve které doposud nebylo, i kvůli koronavirové situaci, rozhodnuto. „Je zřejmé, že nesprávné závěry Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nemají oporu v zákoně,“ dodal náměstek Sviták.

Příkaz je podle zástupců Libereckého kraje naprosto neobvyklým co se týče výše stanovené a uložené pokuty, která se zcela vymyká konstantní rozhodovací praxi ÚOHS. Ze zveřejněné výroční zprávy ÚOHS za rok 2018 vyplývá, že za celý rok 2018 uložil ÚOHS v oblasti veřejných zakázek souhrnně pokuty v celkové výši 7.764.500 Kč. „Je zřejmé, že pokuta je v tomto případě nepřiměřeně vysoká, a to i s ohledem na aktuální situaci koronavirové krize, ve které kraj vyčlenil značnou část svého rozpočtu na nouzové zásobování v souvislosti s pořizováním zdravotnického materiálu a ochranných či dezinfekčních prostředků,” řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Počet cestujících v oblasti Západ (Českolipsko), kde jezdí ČSAD Česká Lípa je 2,9 mil. za rok, společnost BusLine převeze 5,4 mil. cestujících za rok a společnost ČSAD Liberec 2,8 mil. osob za rok. Objem obsloužených kilometrů na Českolipsku je 3,927 mil. km za rok. Nákladová cena dopravního výkonu společnosti ČSAD Česká Lípa se zahrnutím infrastrukturních nákladů činí 38,36 Kč/km, BusLine a.s. 39,92 Kč/km a společnost ČSAD Liberec 40,39 Kč/km.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…