Liberecký kraj je novým vlastníkem lázní, v nichž sídlí Oblastní galerie

13.02.2020 21:14

Málokterá význačná liberecká budova vystřídala tolik majitelů, jako někdejší Lázně Františka Josefa I. Po řadě peripetií v uplynulých desetiletích, kdy ji před zkázou na poslední chvíli zachránilo město a vzniklo v ní nové sídlo Oblastní galerie, se nyní jejím vlastníkem stal Liberecký kraj.

Liberecký kraj je novým vlastníkem lázní, v nichž sídlí Oblastní galerie
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Rekonstrukce bývalých lázní na galerii, která má dnes vynikající jméno daleko za hranicemi kraje, se ukázala být skvělou volbou. Lidé k nám jezdí z daleka na výstavy do prostředí, které je pro umění důstojné. Navíc se z celého prostoru na Masarykově třídě stala jakási kulturní křižovatka města, jejíž význam, jak doufám, bude ještě růst,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.“

Od svého otevření v roce 1902 si lázně žily klidným životem bezmála celé jedno století. Smrákat se nad nimi začalo v půli 80. let, kdy začal v Liberci fungovat plavecký stadion; a v roce 1990 jejich provoz skončil definitivně. V restituci se budova navrátila pomyslné nástupkyni původní investorky Reichenberger Sparkasse — České státní spořitelně. Tím se rozjel kolotoč střídání majitelů, na jehož konci byl odkup budovy statutárním městem Liberec v roce 2005.

Po provedení nezbytných záchranných a sanačních prací se hledalo využití objektu; nakonec padlo rozhodnutí, že v někdejších lázních bude sídlit Oblastní galerie, které její tehdejší objekt, bývalá vila Johanna Liebiega mladšího, již nevyhovoval.

Postupně byly uzavřeny dohody a smlouvy mezi Libereckým krajem, Oblastní galerií Liberec a statutárním městem Liberec, které umožnily tento mimořádný projekt uskutečnit. Smlouva o dotaci byla s poskytovatelem dotace ROP Severovýchod uzavřena v říjnu roku 2011. Celkové způsobilé výdaje projektu měly činit téměř 383 miliony korun, dotační příspěvek pak 325 milionů.

I přes dílčí nesnáze se vše podařilo a přestavba zdárně skončila na sklonku léta 2013, galerie zahájila provoz 28. února roku následujícího. Projekt rekonstrukce lázní byl oceněn hlavní cenou Grand Prix Obce architektů za rok 2013 a s galerií sousedící novostavba depozitáře získala hlavní cenu Klubu za starou Prahu jako nejzdařilejší novostavba v historickém prostředí v České republice v roce 2013.

Udržitelnost projektu skončila v prosinci roku 2019. Za tu dobu se z galerie v lázních stal nový atraktivní cíl turistů a návštěvníků Liberce; nabídla přes 120 výstav regionálních i světových umělců z období od baroka po současnost, které zhlédlo čtvrt milionu návštěvníků.

Statutární město Liberec v souladu s dohodami a smlouvami nyní předává objekt bývalých lázní, v nichž Oblastní galerie sídlí, do vlastnictví Libereckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…