LoterieBezHazardu: Zákaz hazardu - laciné politické téma

14.07.2014 15:25

I zaměstnanci loterijního průmyslu jsou voliči. Chystají demonstrace i „voličskou pomstu“ během podzimních voleb

LoterieBezHazardu: Zákaz hazardu - laciné politické téma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

PRAHA (11. června 2014) - Šedesát tisíc lidí pracujících v loterním průmyslu se bouří proti novele zákona, kterou budou na mimořádné červencové schůzi projednávat poslanci. Nelíbí se jim totiž, že je tento poslanecký návrh namířen pouze proti legálním hernám s videoloterními terminály.

„Nehodláme se s tím smířit. Novela loterního zákona chce pouze zlikvidovat videoloterní terminály, což pouze donutí hráče, aby začali hrát na internetu nebo v nelegálních hernách, kde žádné neplatí žádné limity ani jiná omezení, která by bránila vzniku závislosti. Nejenže se problémy s gamblingem takto nevyřeší, ale naopak se ještě prohloubí. Stát navíc ztratí přehled o tom, kolik peněz se vůbec prosází, a zároveň přijde o schopnost sázkové hry jakkoliv účinně regulovat,“ rekapituluje největší výhrady proti novele loterního zákona Jarmila Novotná, spoluzakladatelka iniciativy Loterie bez hazardu a předsedkyně spolku Svobodná volba.

Omezení sázkových limitů podle Novotné způsobí pravý opak toho, co předkladatelé deklarují. „Při takto nízkých maximálních sázkách se zodpovědní a finančně dobře situovaní lidé, pro které je tento druh zábavy určen především, přesunou na internet nebo do černých heren. A videoloterní terminály se tak stanou zajímavé právě jen pro sociálně slabé občany,“ je přesvědčená Novotná.

„Ze všech koutů republiky se nám ozývají zaměstnanci heren i další lidé, kterým zábavní průmysl dává práci, a jsou pořádně naštvaní. Vůbec nechápou, že politici přehlížejí nejen seriózní argumenty, ale také to, že o práci skutečně přijdou desítky tisíc lidí, kteří si v mnoha lokalitách, především v příhraničních, jen stěží najdou při současně rekordně vysoké nezaměstnanosti jinou práci,“ popisuje náladu mezi zaměstnanci Jarmila Novotná.

„Lidé jsou zoufalí. Ve velkém podepisují dokonce několik souběžně pořádaných petic, ale také chystají transparenty a vážně plánují demonstrace nejen v Praze, ale také v dalších krajských městech. Těmto lidem jde živobytí a nechtějí o něj přijít jen proto, že několik málo bláznivých aktivistů vydírá před komunálními volbami politiky všech stran,“ dodává Novotná.

„Tato splácaná novela problémy se závislostí nevyřeší. Ví to všichni politici, jen nechtějí právě před podzimními volbami vypadat, že hájí herny. Aktivisti by je totiž vmžiku označili nálepkou zkorumpovaného politika, který se nechal uplatit loterními firmami. Je mi líto, že se mezi českými politiky najde jen hrstka těch, kteří se nahlas nebojí říkat, že prohibice je nesmysl, že šlapat po svobodě občanů je cesta k diktatuře, ne-li rovnou do pekel, a že stát nesmí zametat s podnikateli a dělat ze svých dřívějších rozhodnutí trhací kalendář,“ řekla Jarmila Novotná.

Populistický boj proti legálním hernám je podle Novotné jedním z největších politických přehmatů v novodobých českých dějinách. „Již v několika referendech lidé svou neúčastí dali jasně najevo, že je hazard vůbec nezajímá. Ze všech aktivistů, kteří burcují tažení proti hernám, se vyklubali kandidáti do místních zastupitelstev a dokázali, že si hazard vybrali jen jako laciné politické téma. A proti politikům, kteří se zaprodali levnému a hlavně neodbornému boji proti legálním hernám, se teď formují šiky desítek tisíc lidí, kteří nelobbují za sázkové hry, ale pouze za svou práci a výplatu, díky které živí rodiny a nevysávají sociální dávky. A i zaměstnanci loterního průmyslu jsou voliči, kteří během podzimních voleb dají o sobě pořádně vědět a nebudou se bát ukázat prstem na ty, kteří jim vzali práci anebo naopak se nebáli za něj postavit,“ uzavírá Jarmila Novotná 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…