MESIT asd v Uherském Hradišti vyvíjí přístroje a systémy pro lehký proudový letoun L-39NG

25.04.2023 11:54 | Tisková zpráva

Spolupráce společnosti MESIT asd, s.r.o. (člen skupiny OMNIPOL), a AERO Vodochody AEROSPACE a.s. má dlouhou historii. Její počátky jsou již v padesátých letech minulého století a jsou spojeny s letouny L-29, L-39 Albatros, L-59, L-159 Alca a pokračují až do současnosti vývojem a výrobou nových přístrojů na letoun nové generace L-39NG.

MESIT asd v Uherském Hradišti vyvíjí přístroje a systémy pro lehký proudový letoun L-39NG
Foto: Aero
Popisek: Bojový letoun L-39NG

Letoun L-39NG je moderní a efektivní lehký proudový letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. Vychází z aerodynamické koncepce původních L-39 s optimalizovanými prvky ke snížení aerodynamického odporu a zvýšení účinnosti a využívá soudobé technologie výroby a moderní vybavení. Vývojové oddělení MESIT asd pro letoun L-39NG vyvíjí celkem 7 nových přístrojů.

Portfolio těchto nově vyvinutých výrobků je vzhledem k použití velmi rozmanité. Přístroje plní v letounu řadu důležitých funkcí, včetně té nejdůležitější, kterou je samotné řízení letounu, přes zajištění komunikace posádky, ovládání palubních zbraní až po řízení klimatizace či ovládání podvozku.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

Při vývoji těchto nových produktů byly využity bohaté zkušenosti oddělení R&D z již realizovaných leteckých a vojenských projektů, ale také bylo nutné aplikovat nové postupy a dovednosti, a to zejména v oblasti digitálního zpracování audio signálů, mechanické pevnosti a v neposlední řadě plnění přísných požadavků na odolnost vůči vlivu vnějšího prostředí, např. nepřímé účinky blesku, rozsah pracovních teplot od -55 °C do +85 °C, funkce v nadmořské výšce až 12 192 m.

Dále pak bylo nutné zajistit plnění požadavků na minimální hmotnost, vysokou spolehlivost, dlouhou životnost a opravitelnost. Velký důraz je také kladen na bezpečnost a spolehlivost softwaru. Požadované technické parametry každého produktu jsou ověřovány sérií přísných certifikačních testů ve specializovaných laboratořích.

Kromě vývoje leteckých přístrojů se R&D oddělení dlouhodobě zabývá rovněž vývojem taktických systémů komunikace a průmyslovou technikou. Nejen v hlavních městech se tvoří zajímavé produkty pro letecký a obranný průmysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…