MHMP: Datová platforma hlavního města Prahy – Golemio zvítězila v soutěži Zlatý erb

26.11.2020 17:05

Projekt Open-source Datové platformy hlavního města Prahy – Golemio zabodoval v celostátním kole 22. ročníku soutěže Zlatý erb. V kategorii Nejlepší elektronická služba a projekty SmartCity získal první místo.

MHMP: Datová platforma hlavního města Prahy – Golemio zvítězila v soutěži Zlatý erb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Smysl soutěže Zlatý erb spočívá nejen v detailním srovnání webů měst a obcí či v motivaci o dosažení co nejlepšího výsledku, ale jejich webmasterům a provozovatelům poskytuje často nový pohled na podobu a úlohu webových stránek i užitečné informace a hodnocení pro další zlepšování.

„Řídit město na základě dat a ne dojmů byla jedna z mých největších vizí ještě před tím, než jsem se stal primátorem. Jsem rád, že se i díky existenci datové platformy daří tuto mou vizi realizovat v praxi. Navíc mě nesmírně těší, že se jedná už o třetí vítězství projektu městské společnosti Operátor ICT v řádu několika dní. První cenu od OSF získalo open-source řešení webu ZDE, včera Portál Pražana uspěl v soutěži Egovernment The Best 2020 a dnes je zlatou tečkou první místo pro Golemio,” říká primátor Zdeněk Hřib.

Podle generálního ředitele městské společnosti Operátor ICT, a.s., (OICT) Michala Fišera je cílem Datové platformy hlavního města Prahy je poskytovat kvalitní datové služby magistrátu a městským částem.

„Datová platforma Golemio je připravená na práci s libovolným typem dat, která se mohou v oblasti chytrého města vyskytovat, například informace o počasí, kvalitě ovzduší, odpadech, dopravě, poloze vozidel nebo naplněnosti parkovišť,“ doplňuje generální ředitel OICT Michal Fišer.

Za městskou společnost Operátor ICT, a.s. (OICT) převzal ocenění vedoucí oddělení Golemia / Datové platformy Benedikt Kotmel. Záznam z vyhlášení výsledků celostátního kola populární soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst, obcí a regionů je k dispozici na webových stránkách soutěže Zlatý erb. Projekt Open-source uspěl v konkurenci několika desítek dalších projektů.

„Open-source datová platforma Golemio je projekt, který logicky navazuje na celkovou strategii otevřenosti Prahy a dat. Zveřejňujeme zdrojové kódy datové platformy na zpracování SmartCity dat, kterou tak může využít jakékoliv město na světě. Tím je náš projekt unikátní i na celoevropské úrovni,“ dodává k ocenění Benedikt Kotmel.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…