MHMP: Komunikace pražského magistrátu za rok 2020 v číslech. Vše nebylo jen o koronaviru

21.01.2021 13:30

Do komunikace směrem k veřejnosti se v roce 2020 ve velké míře promítl koronavirus a s ním spojená pandemie. Přesto hlavní město neinformovalo jen o nemoci COVID-19, ale akcentovalo také různá další důležitá témata.

MHMP: Komunikace pražského magistrátu za rok 2020 v číslech. Vše nebylo jen o koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Ta se týkala například 75. výročí konce druhé světové války nebo nejdůležitějších staveb, které v Praze v následujících letech vzniknou. V průměru odbor médií a marketingu pražského magistrátu zpracoval a vydal 3 tiskové zprávy denně a týdně zajistil nejméně 3 tiskové konference. V souhrnu za celý loňský rok odbor uspořádal 181 tiskových konferencí a vydal 690 tiskových zpráv. K tomu odbor médií a marketingu v průměru zpracovává a odpovídá zhruba 15 novinářských otázek denně.

V roce 2020 poznamenala komunikaci hlavního města směrem k veřejnosti pandemie koronaviru, přesto se ale podařilo uskutečnit i několik dalších projektů, které byly Pražany ve velké míře jak oceňovány, tak navštěvovány. Dobrým příkladem je v tomto směru výstava k 75. výročí konce druhé světové války, která byla umístěna na Mariánském náměstí a online na webu www.praha.eu. V Centru architektury a městského plánování měla největší ohlas výstava Praha zítra? Pražské priority, kterou upořádal Institut plánování a rozvoje, a odbor médií a marketingu pražského magistrátu k ní zajišťoval mediální kampaň. Konal se také 15. ročník oblíbené slavnosti Zažít město jinak, kterou organizuje AutoMat, a v Praze díky němu ožily stovky ulic. Magistrát k akci připravil vlastní program na několika podiích na Mariánském náměstí (video). V roce 2020 nechybělo ani zajištění a distribuce 15 300 tradičních dárků pro prvňáčky do škol a 35 000 dárků do nemocnic a pobytových zařízení, které Praha poslala v období před Vánocemi do uzavřených nemocnic malým i velkým pacientům pro zpříjemnění rekonvalescence.

V rámci koronaviru se hlavní město primárně zaměřilo na informování veřejnosti o situaci v hlavním městě a na pozitivní vnímání pracovníků v první linii a dobrovolníků. Kromě více jak desítky kampaní k nemoci COVID-19 například zajistil pražský magistrát dodání statisíců informačních letáků do schránek všech obyvatel města se základními informacemi o onemocnění COVID-19, a to jak v jarní vlně pandemie, tak i na podzim. Celkem se jednalo o tři distribuce 690 000 kusů letáků do schránek, jejich cílem bylo dostat základní a relevantní informace ke všem obyvatelům města bez ohledu na to, zda a případně jaké sdělovací prostředky sledují. Celkem město připravilo 15 větších mediálních kampaní a k tomu řadu dalších vizuálů, navigačních cedulí, diplomů, pozvánek a dalších. Vyfoceny a zpracovány byly také tisíce fotografií.

Kromě speciálních stránek ke koronaviru a podpoře mediálních kampaní pro dobrovolníky, restaurace, kulturu nebo na informační linku 800 160 166 bylo na portálu www.praha.eu publikováno dalších více jak 900 článků a textů. Uveřejněno bylo také 280 dopravních informací, některé i formou tiskové zprávy, o uzavírkách nebo opatřeních v dopravě. Aktivní bylo hlavní město i na sociálních sítích, kdy jen na Facebooku a Twitteru mohli lidé najít dohromady více jak 1 100 příspěvků k aktuálním událostem a magistrátní sítě byly mezi všemi městy v republice vždy na předních příčkách v komunikaci i sledovanosti. V celkových číslech byl nicméně minulý rok podobný letům předchozím, kdy bylo vydáváno přibližně stejné množství tiskových zpráv i pozvánek na tiskové konference, tematicky ovšem převažoval, stejně jako v celém světě, koronavirus.

„Rok 2020 byl z pohledu mediální pozornosti i marketingového nasazení v mnohém rekordní a obrovsky náročný, přesto se nám podařilo komunikovat směrem k veřejnosti ta nejdůležitější témata a na číslech je vidět obrovské nasazení nejen odboru médií a marketingu, ale i ostatních kolegů, kterým bychom chtěli poděkovat. Ocenění také patří dobrovolníkům, mediálním domům, novinářům a všem institucím v hlavním městě, díky kterým jsme lidem dokázali informace předat a Praha se tak stala příkladem pro další kraje, což dokládají i statistiky koronaviru. Hlavní město právě díky zodpovědnosti obyvatel a jejich informovanosti patří mezi nejméně zasažené regiony v České republice,“ vysvětlila ředitelka odboru médií a marketingu Jana Berková.

Komunikace hlavního města za rok 2020 v číslech:

· 690 tiskových zpráv,

· 126 avíz na akce, kterých se účastní členové městské rady, a tiskové konference po jednání rady,

· 162 pozvánek na tiskové konference a akce pořádané či spolupořádané Prahou

· 181 tiskových konferencí,

· 15 zpracovaných a zodpovězených novinářských dotazů denně,

· 838 postů na Facebooku,

· 333 postů na Twitteru,

· 74 vizuálů a videí na plazmových obrazovkách ve Škodově paláci,

· 3x 690 000 letáků do schránek (informace týkající se COVID-19 pro obyvatele Prahy do všech domácností),

· 35 000 dárků do nemocnic a pobytových zařízení pro děti a seniory,

· 2 venkovní výstavy pro veřejnost (75. let výročí konce 2. světové války + propagace výstavy Institutu plánování a rozvoje Praha zítra? Pražské priority),

· Venkovní akce pro veřejnost Zažít město jinak (akce AutoMatu, ke které město vytvořilo vlastní program na Mariánském náměstí).

Větší mediální kampaně:

· Vaříme za Vás

· Chraňte sebe i ostatní

· Společně proti COVID-19

· Pomáháme pečovat (pomoc Českému červenému kříži)

· Užívat si, nic neřešit a Zažít město jinak

· Praha bezpečná

· 75. výročí osvobození Prahy

· Praha zítra? Pražské priority (Výstava Institutu plánování a rozvoje)

· Jste naši hrdinové. Děkujeme!

· Bezpečnostní portál. Informace, které pomáhají

· Šijete bavlněné roušky? Přineste nám je. Český červený kříž je sbírá

· COVID-19, Praha drží spolu!

· Krizová linka pro seniory 800 160 166

· Jak pomoci lidem bez domova

· Novela vyhlášky k pyrotechnice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…