MHMP: Konference „Nad skleněným stropem“ pomůže nahlédnout do stále ještě bariérového světa mezi ženami a muži

15.12.2021 8:24 | Tisková zpráva

Otázka takzvaného skleněného stropu, tedy bariér, které ženám brání dosáhnout rovnoprávného postavení ve společnosti, je přes nesporné pokroky stále velmi aktuálním tématem.

MHMP: Konference „Nad skleněným stropem“ pomůže nahlédnout do stále ještě bariérového světa mezi ženami a muži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Vedení hlavního města na tento problém dlouhodobě upozorňuje, a proto Praha převzala záštitu nad konáním už druhého ročníku konference s názvem Nad skleněným stropem. 

Cílem je upozornit na přetrvávající nerovnosti ve společnosti, na nebezpečí zlehčování problému a nastínit řešení, která povedou k narovnání šancí mužů a žen ve vzdělávání, práci a veřejné i soukromé sféře. Konference se uskuteční online 15. prosince od 13 hodin a vysílat se bude ze studia v Tančícím domě Praha. Více informací na webu konference.

Na konferenci vystoupí řada inspirativních žen, které díky svým cenným zkušenostem přispějí k debatě o odstranění přetrvávajících společenských bariér pro rovné postavení žen ve společnosti. Pozvání přijaly úspěšné ženy, které lze vnímat jako opravdové vzory: na konferenci vystoupí Lin Ching-Yi, tchajwanská lékařka a politička; herečka a diplomatka Magda Vašáryová; šéfredaktorka časopisu Heroine Anna Urbanová; šéfredaktorka deníku SME Beáta Balogová a mistryně světa v kickboxu a vyslankyně dobré vůle MZČR Martina Ptáčková. Konferenci moderuje socioložka a genderová expertka Lenka Simerská.

„Genderové stereotypy v oblasti podnikání a vzdělávání stále přežívají. Poměr žen v představenstvech firem, ve vyšším managementu a na vedoucích pozicích je v České republice výrazně nízký. Totéž platí i pro odvětví informačních technologií. Jako hlavní město Praha chceme toto téma pozvednout tím, že poukážeme na nejdůležitější problémy a představíme příklady dobré praxe. Zároveň se chystáme otevřít diskusi a začít nastavovat nové standardy, které mohou být následně přijaty na širší úrovni jak ve veřejných institucích, tak například na úrovni místních samospráv,“ říká radní Vít Šimral.

„Jsem přesvědčený o tom, že tzv. skleněné stropy je potřeba definitivně zbourat, aby svět mužů a žen byl konečně bez bariér. Tyto pomyslné bariéry stále ještě často ženám brání v plném uplatnění jejich potenciálu, a to jak v kariéře, tak i ve vzdělání a dalších oblastech života. Svobodná společnost je taková, v níž se můžou na základě vlastního rozhodnutí rozvíjet všichni bez ohledu na to, kým se narodili,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Na první konferenci letos v červnu (www.nadsklenenymstropem.eu) vystoupily například eurokomisařka Věra Jourová, europoslankyně Markéta Gregorová, Vanda Wolfová z Googlu, Senta Čermáková z Deloitte a mnoho dalších.

Program konference:

13.00 Zahájení – Zdeněk Hřib, primátor hlavního města Prahy

13.10 Vít Šimral, radní pro oblast školství, sportu a podpory podnikání

13.30 Lin Ching-Yi, Taiwan – lékařka, politička, členka parlamentu

13.50 Magda Vašáryová – herečka, diplomatka

14.10 Anna Urbanová –šéfredaktorka časopisu Heroine

14.30 Beáta Balogová – šéfredaktorka deníku SME

14.50 Martina Ptáčková – mistryně světa v kickboxu, vyslankyně dobré vůle MZČR

Konference se kvůli restrikcím odehraje online. Sledovat ji bude možné na těchto kanálech:

Youtube: ZDE

Google Meet: ZDE

Web konference: ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…