MHMP: Výstava k Pražskému povstání v roce 1945 bude k vidění za Mariánském náměstí až do konce června

05.06.2020 22:11

Hlavní město se rozhodlo na základě zájmu veřejnosti a dřívějších opatření kvůli situaci okolo koronaviru prodloužit výstavu k 75. výročí Pražského povstání. Lidé si tak budou moci prohlédnout na Mariánském náměstí panely s popisem událostí vedoucích ke květnovému povstání až do konce června.

MHMP: Výstava k Pražskému povstání v roce 1945 bude k vidění za Mariánském náměstí až do konce června
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Výstavu mohou lidé vidět v centru metropole symbolicky od 8. května letošního roku - je rozdělena na celkem dvanáct obrazů a popisuje nejen události, které vedly k osvobození Prahy, ale také dění po konci 2. světové války. Obrazů je pak zde celkem dvanáct: 75. výročí konce 2. světové války v Evropě; Bombardování Prahy; Pražské povstání; Masakry civilistů; Požár Staroměstské radnice; ROA v Praze; Západní spojenci; Kapitulace v Praze; Rudá armáda; Krvavé dozvuky války; Návrat ČS perutí a Vítězné „V“.

Vzhledem k tomu, že mnoho lidí nemohlo výstavu navštívit kvůli situaci okolo koronaviru, a navíc byl o výstavu velký zájem, rozhodlo hlavní město o prodloužení výstavy na Mariánském náměstí až do konce června letošního roku.

Stále bude také výstava k dispozici i v elektronické verzi na webu vitezstvi.praha.eu. Prostřednictvím interaktivní mapy si zároveň lidé mohou prohlédnout pietní místa Pražského povstání. Mapa obsahuje detailní informace o památnících, jejich charakteru nebo například počtu vzpomenutých. Návštěvníci zde najdou také virtuální expozici dokumentů a fotografií Archivu hlavního města Prahy, která je věnována bojům o Staroměstskou radnici, o budovy magistrátu a o jejich nejbližší okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…