MMR: Česká republika se aktivně zúčastnila Politického fóra na vysoké úrovni pro udržitelný rozvoj

19.07.2022 14:07 | Tisková zpráva

Čeští delegáti z Ministerstva životního prostředí, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva zahraničí se zúčastnili Politického fóra OSN na vysoké úrovni pro udržitelný rozvoj (HLPF), které proběhlo v New Yorku od 5. do 15. července 2022.

MMR: Česká republika se aktivně zúčastnila Politického fóra na vysoké úrovni pro udržitelný rozvoj
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Každoroční fórum je hlavní platformou pro Agendu 2030 a 17 Cílů udržitelného rozvoje („SDGs“). Letošní fórum se zaměřilo na obnovu po pandemii Covidu-19. První týden byl věnován tematickému přezkumu vybraných Cílů udržitelného rozvoje. Letos byly podrobně prezentovány úspěchy a úskalí při naplňování cílů zaměřených na kvalitní vzdělávání (SDG 4), rovnosti žen a mužů (SDG 5), života v oceánech (SDG 14) i na souši (SDG 15) a partnerství (SDG 17).

Čeští delegáti vystoupili v rámci přezkumu k SDG 4, 5 a SDG 15 a ve zvláštním panelu zaměřeném na klíčovou úlohu místních aktérů a samospráv. Součástí tematického přezkumu byly tradičně i segmenty věnované způsobům implementace (např. financování pro udržitelný rozvoj, věda, technologie a inovace), jakož i dopadů pandemie Covidu-19 na dosahování udržitelného rozvoje v zemích ve zvláštní situaci a v Africe. Dále proběhla diskuse týkající se přípravy druhého SDG summitu, který se uskuteční v září 2023 pod záštitou Valného shromáždění OSN. Čtyřicet pět zemí prezentovalo také své dobrovolné národní přezkumy (VNR).

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí

V rámci HLPF Česká republika uspořádala pod záštitou Ministerstva životního prostředí side event zaměřený na zapojování mladých lidí do rozhodovacích procesů. V jeho úvodu vystoupil vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a evropská komisařka pro demokracii a demografii Dubravka Šuica. První panel byl věnován vládním i nevládním projektům, v němž své aktivity představily Estonsko, Rumunsko, Gruzie, Organizace pro hospodářský rozvoj a spolupráci (OECD) a Youth and Environment Europe. Druhý panel dal prostor samotným představitelům mladých sdílet své zkušenosti se zapojováním do projektů např. v Ugandě nebo Indonésii. Zástupci ze zemí EU reflektovali své zkušenosti se zapojením do Konference o budoucnosti Evropy. Akci uzavřel akademik specializující se na participativní procesy Bernard Reber z univerzity Sciences Po. Side event se konal virtuálně a můžete ho shlédnout i ze záznamu na Facebooku.

Zástupci ČR vystoupili na dalších doprovodných akcích. Anna Pasková, ředitelka odboru politiky životního prostředí a udržitelného rozvoje na Ministerstvu životního prostředí ČR, vystoupila na side eventu Evropského hospodářského a sociálního výboru týkajícího se výzev v naplňování SDG 15. Daniela Grabmüllerová, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů, mezinárodních vztahů a cestovního ruchu na Ministerstvu pro místní rozvoj, vystoupila na side-eventu Evropské komise o strategii Global Gateway týkajícího se podpory a budování mezinárodních partnerství v digitálním odvětví, energetice a dopravě, a posílení zdravotnických, vzdělávacích a výzkumných systémů po celém světě. Radim Sršeň, náměstek ministra pro místní rozvoj vystoupil se společným prohlášením jménem Skupiny přátel pro vzdělávání a celoživotní učení na side-eventu zaměřeného na zdraví a zdravotní gramotnost. Dále vystoupil s příspěvkem o nutnosti akcelerace energetické transformace při obědě na vysoké úrovni věnovanému SDG 7 (dostupné a čisté energie) a při prezentaci druhého Dobrovolného přezkumu Agendy 2030 Černé Hory položil otázku směřující ke kvalitě a sběru dat, jež nadále zůstávají pro tuto zemi velkou výzvou. Závěrem poblahopřál ke spuštění Černohorského akcelerační fondu – mechanismu, který má podpořit projekty a urychlit realizaci Agendy 2030 v zemi.

V závěru HLPF byla přijata ministerská deklarace potvrzující závazky všech světových států naplnit cíle Agendy 2030. Zvláštní pozornost byla mj. věnována nutnosti pokračovat v dosavadním úsilí a zajistit dostupné vakcíny proti Covidu-19 a předejít tak, dalšímu šíření. Během ministerského prohlášení za EU a její členské státy přednesl vysvětlení pozice Radim Sršeň, kde zazněla podpora úsilí na dosahování udržitelného rozvoje, apel na potřebu zajištění míru (SDG 16), poražení pandemie Covidu-19 a ochranu lidských práv se zřetelem na ženy.

Amina Mohammed, zástupkyně generálního tajemníka OSN zakončila HLPF výzvou: "Sněte ve velkém, mluvte nahlas za lepší svět."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…