MMR: Už jen den do rozhodnutí vlády o datu povinného využívání NEN. Systém je plně funkční a připraven

13.06.2017 20:41

Zájem o Národní elektronický nástroj (NEN) neustále stoupá, o čemž svědčí číslo 1400 dodavatelů. Za celou dobu jeho fungování bylo proškoleno více než 3000 osob, přičemž 900 z nich jen v letošním roce. Ministerstvo pro místní rozvoj upozorňuje, že o povinném využívání NEN rozhodne Vláda ČR 14. června.

MMR: Už jen den do rozhodnutí vlády o datu povinného využívání NEN. Systém je plně funkční a připraven
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

NEN má řadu výhod, které oceňují jak starostové obcí coby zadavatelé, tak dodavatelé, ale i stát. Zadavatel v něm získává nástroj, jenž mu umožní plně elektronickou komunikaci s dodavateli v maximálním možném rozsahu, je zcela zdarma a uchovává a archivuje jeho data ze zadávání veřejných zakázek v rukou státu respektive MMR. Dodavatel pak získává nástroj, který mu umožní komunikovat se zadavatelem plně elektronicky, informuje ho o nových obchodních příležitostech, navíc mu zajistí online přehled nad aktivitou zadavatele ve vybraných zakázkách, přičemž všechny výše uvedené výhody jsou zcela zdarma.

Stát díky NEN dokáže získat pod kontrolu proces elektronického zadávání veřejných zakázek z pohledu plnění povinnosti elektronické komunikace vycházející ze směrnice EU, finanční náročnosti na zajištění povinné elektronizace a dat vzešlých z veřejných zakázek (data jsou ve vlastnictví státu, nikoliv soukromých firem).

Za dobu dvouletého ostrého provozu jsou v NEN informace o veřejných zakázkách v hodnotě přesahující 22 mld. Kč a zadány veřejné zakázky v hodnotě přesahující 7,5 miliard Kč. Je v něm zaregistrováno více než 1 900 subjektů a 4 000 uživatelů. Využívají ho zadavatelé jak ze státní správy, tak samosprávy.

V nejbližších dnech přitom dojde k dalšímu milníku využívání NEN. Na jednání Vlády ČR 14. června 2017 je předložen materiál, který navrhuje povinnost využívat NEN vybranými zadavateli státní správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…