MO ČR: Bahna přilákala desetitisíce příznivců armády

26.06.2016 19:07

Den pozemního vojska Bahna 2016 odstartoval mohutnou salvou z tanku T72M4CZ, což byla první změna oproti předešlým ročníkům, kdy prostorem otřásala salva ze samohybné kanonové houfnic vz. 77 Dana. Za účasti náměstka pro řízení sekce obranné politiky a strategie MO Jakuba Landovského, náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Josefa Bečváře, velitele pozemních sil generálmajora Jána Gurníka, ministra životního prostředí Richard Brabce a mnoha dalších čestných hostů a desetitisíců diváků se uskutečnil tento svátek vojska v prostoru vojenského cvičiště Bahna u Strašic.

MO ČR: Bahna přilákala desetitisíce příznivců armády
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Náměstek Jakub Landovský přivítal diváky a poděkoval jim za hojnou účast. „Dovolte mi, abych vás přivítal na dvacátém sedmém ročníku Dne pozemního vojska. Tato největší společná ukázka současné i historické techniky je i v evropském měřítku naprosto ojedinělá a stala se již pro mnoho lidí doslova kultovní záležitostí. Dnešek je svátkem všech, kteří dokáží veřejně projevit svůj kladný vztah k armádě, k vlasti i k našim spojeneckým závazkům. Doba, ve které žijeme, totiž nic neubrala na významu akceschopnosti armád. Vysoká připravenost není luxusem, ale nutností,“ uvedl náměstek Landovský.

Armádní generál Josef Bečvář vyjádřil ve svém vystoupení přání, aby co nejdříve mohla být Bahna odstartována salvou z nových houfnic alianční ráže 155 mm a aby se zde divákům mohly představit i nové pásové obrněné transportéry, nové, víceúčelové vrtulníky a celkově aby se dostálo závazkům při modernizaci AČR. „Den pozemních vojsk je na jedné straně ukázkou té nejmodernější současnosti, na straně druhé je projevem naší úcty k historické tradici, jejíž odkaz nám může být oporou při formování našich postojů k hrozbám a rizikům dnešního světa,“ uvedl Bečvář.

Koordinace složek

„Hlavní ukázka byla především o koordinaci jednotlivých složek AČR při obraně území státu a při obraně hranic," vysvětlil námět plukovník Jiří David, zástupce velitele hranické 7. mechanizované brigády a dodal: „Uskupení pro splnění tohoto úkolu tvořila 7. mechanizovaná brigáda a 4. brigáda rychlého nasazení doplněné o další prvky AČR."

Diváci měli možnost zhlédnout dynamické ukázky za podpory bitevníků L-159 v prostoru operace. Dále sledovali ukázky jízdních vlastností kolových a pásových vozidel. K vidění byla nejen současná vojenská technika a moderní bojové postupy, ale i ukázky připomínající historii Československých legií a četnictva.

Diváky mimo jiné zaujal i výsadek parašutistů a bojové akce letectva zastoupeného vrtulníky Mi-24/35, Mi-171 a letouny L-159. Ze zahraniční techniky byl zájem o výzbroj armády Slovenska, Polska a Rakouska, ve všech případech v zastoupení obrněných vozidel různých kategorií. Ve statické ukázce se poprvé na Bahnech představil bitevní vrtulník AH-64 Apache americké armády. Do Dne pozemního vojska se zapojilo přes tisíc vojenských profesionálů včetně žáků Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Moravská Třebová s více než 300 kusy pozemní techniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…