MO ČR: Pro Jordánsko je ČR strategickým partnerem, v zemi mají dobré jméno i čeští zbrojaři

16.05.2016 13:19

Během jednoho z nejvýznamnějších zbrojních veletrhů na Blízkém východě, SOFEX 2016, se uskutečnila jednání představitelů Jordánského hášimovského království a Ministerstva obrany ČR. K diskutovaným tématům patřila kromě jiného spolupráce obou zemí v boji proti terorismu. Jordánsko považuje Českou republiku za strategického partnera a nejen její vojáci mají v zemi velmi dobré jméno.

MO ČR: Pro Jordánsko je ČR strategickým partnerem, v zemi mají dobré jméno i čeští zbrojaři
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Česká delegace, kterou vedl náměstek pro řízení sekce ekonomické a majetkové MO Pavel Beran v doprovodu specialistů ze sekce průmyslové spolupráce Milana Mikuleckého a Jakuba Hodináře, se nejprve účastnila slavnostního oběda podávaného jordánským králem Abdullahem II.

Poté jednala s předsedou vlády Abdullahem Ensourem o spolupráci v boji proti terorismu i ekonomické spolupráci obou zemí v řadě oblastí. Mezi diskutovanými tématy byla také aktuální migrační krize, která obzvlášť těžce postihuje právě Jordánsko. Premiér Ensour ocenil konkrétní pomoc České republiky a konstatoval, že naše země je v Jordánsku vnímána jako jeden ze strategických partnerů.

Česká delegace se poté setkala s velitelem iráckých vzdušných sil, kde se hovořilo především o přípravách na vyslání leteckého poradního týmu do Iráku a zavádění letounu L-159 Alca do výzbroje iráckého letectva. Významné bylo také jednání se zástupcem náčelníka generálního štábu Jordánska či šéfem hlavní jordánské výzbrojní agentury KADDB generálem Mohammadem Al-Habahba.

Náměstek Beran se poté mimo program návštěvy setkal s Manarem Al-Dabas, ředitelem politické sekce královského paláce. Jednání otevřelo řadu konkrétních témat pro užší spolupráci obou zemí jak v boji s islámskými radikály, tak možné součinnosti na poli vojenské diplomacie. Manar Al-Dabas zopakoval, že Česká republika má díky kvalitě svých vojáků, produktům zbrojního průmyslu a také díky kontaktní ambasádě NATO v Ammánu velmi dobré jméno v Jordánsku i sousedních zemích.

Na SOFEX vystavovala řada českým firem, mají tu dobrou pověst

Náměstek Pavel Beran v rámci veletrhu SOFEX navštívil české vystavovatele, s nimiž prodiskutoval aktuální stav již probíhajících či připravovaných kontraktů. Tradičně silné zastoupení měla na SOFEX kopřivnická TATRA, Sellier & Bellot nebo skupina Czechoslovak Group. Nepřehlédnutelný byl i nováček na zbrojním trhu, brněnská společnost s jordánským kapitálem FK Brno s palnými zbraněmi a speciální municí.

Při slavnostním zahájení veletrhu, které proběhlo tradiční, spektakulární formou, ve které nescházela letecká technika od bitevních vrtulníků Cobra po stíhací bombardéry F-16, byla hostům představena ukázka zásahu speciálních jednotek Jordánské královské armády při vyzvednutí sestřeleného pilota, spolu se zásahem proti teroristům a jejich eliminací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…