MO ČR: Studenti nových programů Univerzity obrany bojovali o zápočet z vojenských dovedností

20.09.2015 15:08

Studenti prvního ročníku brněnských fakult Univerzity obrany tento týden cvičili ve výcvikovém prostoru Březina u Vyškova. V rámci komplexního polního vyvedení procvičují dovednosti, které získali během předchozího několikatýdenního výcviku v poli.

MO ČR: Studenti nových programů Univerzity obrany bojovali o zápočet z vojenských dovedností
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Zalehněte a poslouchejte. Všude kolem vás může někdo být. V tom horším případě nepřítel,“ nabádá instruktor k tiššímu chování příslušníky čety, kteří dorazili na určené místo ve výcvikovém prostoru Březina u Vyškova, a předtím, než zde rozloží své dočasné útočiště, zaléhají s využitím krycích vlastností terénu a vegetace do velkého kruhu.

Téměř dvě stovky studentů probouzí v úterý 15. září o páté hodině ranní poplach, který zahajuje přípravnou fázi cvičení. V jejím rámci studenti snídají, vyzvedávají ze skladu zbraně a také kontrolují těsnost svých plynových masek. Pak se shromažďují na nástupišti, kde si za pomoci barev maskují tváře, někteří s kolegy navzájem, jiní sami za pomoci nejrůznějších lesklých předmětů, zrcátky počínaje a CD disky konče.

Krátce po deváté hodině před nastoupené studenty předstupuje řídicí cvičení plukovník Jaroslav Kozůbek, jinak vedoucí katedry taktiky Fakulty vojenského leadershipu (FVL), která je garantem přípravy v poli. „Včera jste absolvovali test znalostí a v následujících třech dnech si ověříte dovednosti, které jste zde získali při výcviku. Úspěšné absolvování obou částí potřebujete pro udělení zápočtu za druhý semestr,“ seznamuje plukovník Kozůbek studenty s cílem komplexního cvičení.

Důraz na praktickou přípravu

Studenti právě končícího prvního ročníku pomyslně prošlapávají cestu svým budoucím kolegům při zavádění nových studijních programů na Univerzitě obrany. V souladu s požadavky armády loni na podzim jako první zahájili souvislé pětileté magisterské studium a v jeho rámci zažili významnou novinku – zimní polní výcvik, který podstatně rozšířil praktickou přípravu. „Tato změna se na úrovni vojenských dovedností studentů výrazně projevila v tom kladném smyslu,“ hodnotí zařazení nového výcvikového bloku mezi první a druhý semestr docent Zdeněk Flasar, který má s přípravou adeptů vojenského povolání bohaté zkušenosti.

Nyní docent Flasar na letním vyvedení velí sekci Alfa, kterou tvoří studenti FVL, a v souladu s námětem cvičení je po skončení úvodního nástupu odesílá po jednotlivých četách k pěšímu několikakilometrovému přesunu do určeného prostoru. Tématem cvičení je činnost družstva v nestabilním prostředí. „Studenti proti sobě nemají konkrétního protivníka, ale skupinky ozbrojenců, které provádějí nelegální činnost, jako je například přepadávání civilistů,“ přibližuje průběh cvičení plukovník Kozůbek.

Zkouška odhalí nadání studentů pro roli velitele

Novinkou stávajícího komplexního vyvedení je soupeřská část, kdy se v poli navzájem utkají již zmíněná sekce Alfa a jejich dočasní protivníci z Fakulty vojenských technologií, označení jako sekce Bravo. Studenti tak mají možnost poznat boj v reálném prostředí, uvidět, jak velký je nepřítel na několikasetmetrovou vzdálenost a jak obtížné je vyhledat ho v terénu. I tato praktická zkouška umožňuje pedagogům posoudit, jak jsou jednotliví studenti nadáni pro roli velitele, který je schopen učinit zásadní rozhodnutí a dovést své podřízené k úspěchu. Tyto a další praktické poznatky spolu se studijními výsledky budou hrát významnou roli při zařazování studentů do jednotlivých odborných modulů, které v souladu s osnovami nových studijních programů proběhne (s výjimkou některých specializací) na konci třetího ročníku.

To je však budoucnost, byť nepříliš vzdálená. Teď studenti jedné z čet Univerzity obrany leží tiše v kruhu a pozorují své okolí. Před sebou mají tři dny a dvě noci, během nichž budou usilovat o cíl mnohem bližší – zápočet za osvojení vojenských dovedností v poli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…