MP Praha: Psovodi součástí týmu USAR, který obhájil nejvyšší certifikaci

28.06.2015 15:42

Záchranný USAR tým České republiky, jehož členy jsou i tři psovodi z Útvaru psovodů Městské policie Praha, úspěšně absolvoval náročnou třídenní prověrku před mezinárodní komisí.

MP Praha: Psovodi součástí týmu USAR, který obhájil nejvyšší certifikaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo městské policie

Cílem bylo potvrdit nejvyšší typ certifikace, tzn. typ HEAVY. V současnosti má certifikaci HEAVY na celém světě pouze 29 týmů.

USAR tým plní úkoly v oblasti vyhledávání a záchrany osob ve zřícených budovách v rámci mezinárodních záchranných operacích podle standardů INSARAG, a to v oblastech postižených zemětřesením nebo jinou mimořádnou událostí. Jeho členy jsou hasiči, záchranáři, lékaři a 10 psovodů.

Obsahem byla simulace zemětřesení

Certifikaci uděluje a periodicky prověřuje Úřad OSN pro koordinaci humanitární pomoci. V hodnotící komisi seděli zástupci Austrálie, Číny, Islandu, Belgie, Finska, Maďarska a Německa.

Prověrka probíhala na Plzeňsku, obsahem byla simulace zemětřesení, při kterém došlo ke zřícení desítek domů, netekla voda a nefungovala elektřina. Cvičilo se vyhledání a vyproštění obětí ze sutin, organizační a taktické činnosti. Například rozhodovací proces vyslání týmu, balení vybavení, svoz kynologů a lékařů, lékařské a veterinární prohlídky, celní a imigrační procedury po příletu.

Kolegové z Útvaru psovodů MPP patří ke špičce ve svém oboru. Šíří tak dobré jméno Městské policie Praha a za to jim paří velký dík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …