MPO: ČR a Rusko projednaly možnosti spolupráce při vývoji nového letadla na bázi L-610

08.09.2019 8:45

V rámci panelové diskuze „Let 2030. Jak se vyvíjí česko-ruská spolupráce v oblasti letecké výroby?“ zástupci českých a ruských společností projednali možnosti spolupráce dvou zemí v oblasti leteckého průmyslu. Hovořilo se mimo jiné o vývoji nového čtyřicetimístného letounu na základech modelu L-610, rozvoji letectví sloužícího zemědělským účelům, spolupráci při vývoji a výrobě leteckých motorů a pomocných energetických jednotek.

MPO: ČR a Rusko projednaly možnosti spolupráce při vývoji nového letadla na bázi L-610
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Náměstek českého ministra průmyslu a obchodu Marian Piecha, který vedl českou delegaci na MAKS 2019, během jednání nevyloučil možnost poskytnutí finanční podpory perspektivním bilaterálním projektům ze strany specializovaných programů České republiky a Evropské unie.

Na úvod diskuze ředitel odboru leteckého průmyslu ruského Ministerstva průmyslu a obchodu Dmitrij Lysogorskij poznamenal, že „prakticky veškeré regionální letectví v Rusku je da facto české,“ toto potvrdil i náměstek ministra průmyslu a obchodu Marian Piecha na osobním jednání. V ruských regionech se ve velkém používají letadla L 410, které jsou schopny naráz přepravit až devatenáct cestujících. L 410 je jedním z úspěšných příkladů spolupráce v oblasti letectví. V roce 2015 byla uzavřena dohoda o částečné lokalizaci výroby tohoto letadla ruským Uralským závodem civilního letectví (UZGA). V roce 2017 byly uskutečněny první dodávky těchto strojů regionálním leteckým společnostem. Podle zástupců ruského Ministerstva průmyslu a obchodu se jedná o letadlo, které je nejvíce poptávané v regionech, jež provozují letiště s krátkými či nedostatečně připravenými ranvejemi. Technické charakteristiky totiž umožňují strojům L 410 přistávat i za těchto podmínek.

Ruské regiony se přitom nyní potýkají s potřebou navyšovat vzdálenosti přeletů, počet přepravovaných osob i objem nákladů. Z tohoto důvodu bylo přijato rozhodnutí o zahájení vývoje nového čtyřicetimístného letadla, které bude postaveno na základech dalšího úspěšného českého stroje – letounu L 610. Tento stroj může v budoucnu výrazně rozšířit park letadel využívaných pro potřeby regionální letecké přepravy a také zvýšit její ekonomickou efektivitu.

Z údajů zveřejněných ruským Ministerstvem průmyslu a obchodu vyplývá, že práce na přípravě projektu nového letadla budou zahájeny v průběhu příštího roku. Dokončeny by měly být v roce 2023. Ministerstvo se domnívá, že toto letadlo má také dobré vyhlídky z hlediska exportu. Aktivní zájem o projekt již dnes projevila například Republika Kazachstán. Vzhledem k tomu, že příprava projektu se dnes nachází v počáteční fázi, je právě nyní ta nejlepší chvíle pro jednání o možné kooperaci s českými partnery, zdůraznil Dmitrij Lysogorskij.

Marian Piecha poznamenal, že poté, co bude dokončena etapa přípravy technické dokumentace, bude možné zvážit otázku financování tohoto projektu ze strany České republiky a Evropské unie. „V Česku každoročně vyčleníme 2 až 3 mld. Kč na výzkum a vývoj. Okolo 400 mil. EUR každý rok je na tyto účely připravena poskytovat také Evropská unie,“ uvedl.

Ruský trh zůstává jednou z klíčových destinací pro český letecký export. „V loňském roce české společnosti vyvezly do Ruska letadla a komponenty v celkové hodnotě 1,5 mld. Kč. Kromě tradičně aktivních v leteckém průmyslu evropských zemí, mezi něž patří Německo a Francie, je Ruská federace jedním z důležitých trhů pro exportující české společnosti,“ sdělil Zbyněk Hruška, výkonný ředitel české Asociace leteckých výrobců (ALV ČR).

Panelové diskuze se krom jiných zúčastnili zástupci českých společností, které aktivně působí na ruském trhu. Jednalo se o společnost Jihostroj, která vyrábí komponenty pro letecké motory za využití vlastních technologických řešení, podnik PBS Velká Bíteš, který se zabývá vývojem a výrobou proudových motorů, pomocných energetických jednotek a klimatizačních systémů pro letecký a kosmický průmysl, společnost UNIS a také jednoho z největších výrobců sportovních letadel na světě, kterým je firma Czech Sport Aircraft.

České společnosti během setkání vytýčily další perspektivní oblasti působení na ruském trhu. Jde mimo jiné o vývoj nových motorů apomocných energetických jednotek či rozvoj letectví sloužícího potřebám zemědělství. Právě tento sektor plánuje aktivně rozvíjet společnost GE Aviation Czech, která je českou odnoží koncernu General Electric. Zástupci společnosti ohlásili první dodávky zemědělského práškovacího letounu Thrush 510G pro ruského zákazníka, které jsou osazeny českými motoru GE H. Firma nyní plánuje postupně navyšovat objemy dodávek těchto strojů do Ruské federace.

Po skončení panelové diskuze se uskutečnilo jednání s náměstkem průmyslu a obchodu RF Olegem Bočkarevym ohledně česko-ruské spolupráce na projektu L 610. Česká delegace v čele s Marianem Piechou navštívila na pozvání vedení mládežnického festivalu „OtVinta!“ pavilon Future Hub, kde mladí vědci představovali návštěvníkům výsledky své práce. „Jsem přesvědčen, že Česká republika a Rusko musí pracovat s vývojáři všech generací a pěstovat u svých občanů zájem o technickou tvorbu již od útlého věku. Česká republika tomu věnuje náležitou pozornost a budeme rádi, pokud se nám zde podaří navázat spolupráci,“ sdělil náměstek ministra.

Téhož dne náměstek Marian Piacha navštívil českou expozici na MAKS. Na společném stánku České republiky, který organizovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu, si mimo jiné vyzkoušel roli pilota letounu L 410. A to prostřednictvím 3D aplikace promítané v brýlích. Šlo o exponát společnosti Aicraft Industries, výrobce legendárního českého letounu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…