MPO: EU a Kanada se dohodly na novém přístupu k investicím

01.03.2016 21:00

Evropská komise a kanadská vláda se dohodly na zahrnutí nového přístupu k ochraně investic a řešení investičních sporů do Komplexní ekonomické a obchodní dohody (CETA), v Bruselu to dnes oznámila komisařka pro obchod Cecilia Malmström. Tím se otevřela cesta k zahájení ratifikačního procesu. Dle prohlášení Evropské komise a kanadské vlády by CETA měla být podepsána v tomto roce a v platnost vstoupit v roce 2017.

MPO: EU a Kanada se dohodly na novém přístupu k investicím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Reformovaný systém ochrany investic a řešení investičních sporů, jehož klíčovými rysy je například zdůraznění práva států na regulaci či zřízení mezinárodního investičního soudu, byl ze strany EU představen na podzim loňského roku. Prozatím se tento koncept podařilo zakotvit v dohodě o volném obchodu s Vietnamem, paralelně se ho EU snaží prosadit i v rámci jednání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) s USA. CETA je tedy první dohodou o volném obchodu uzavřenou s rozvinutou zemí, která nový evropský přístup k investicím uplatní.

Jednání s Kanadou byla oficiálně ukončena v roce 2014 a následně byl text postoupen k právní revizi. Právě během tohoto období se obě strany shodly na úpravě textu investiční kapitoly na základě evropského vzoru. Výsledná dohoda bude následně předložena Radě EU a Evropskému parlamentu, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek k finálnímu uzavření jednání řekl: "Na ukončení právního čištění dohody CETA jsme čekali poměrně dlouho. Kanada je náš důležitý obchodní partner a jsem proto velmi rád, že jsme nyní zase o krok blíž k převedení výhod plynoucích z dohody pro české firmy a spotřebitele do praxe."

Česká republika si od dohody CETA, která odstraní 99% existujících cel, slibuje značný nárůst obchodní a investiční spolupráce. To platí zejména pro oblasti jako je strojírenství, dopravní infrastruktura, těžební průmysl, letectví, farmaceutický průmysl a zdravotnická technika. Dle náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla by další velkou příležitost pro Česko mělo znamenat i otevření kanadských tendrů: "K přístupu na trh veřejných zakázek se Kanada zavázala nejenom na federální úrovni, ale i na úrovni provincií a měst, to je nesmírně důležité a my to považujeme za stejně významný posun jako odstranění celních překážek," uvedl Bärtl.

Text Komplexní ekonomické a obchodní dohody s Kanadou můžete nalézt ZDE.

Další informace k dohodě jsou k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…