MPO: Evropskou centrálu otevřela v Dobříši firma Doosan Bobcat EMEA

13.10.2019 20:32

Centrálu pro region Evropa, Blízký východ a Afrika dnes v Dobříši otevřela společnost Doosan Bobcat EMEA. V nově postavené budově sídlí management a další pracovníci firmy. Doplňují tak výrobní závod a tréninkové a inovační centrum, kde vznikají stroje Bobcat pro Evropu i celý svět. Na slavnostní akci nechyběl ani vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

MPO: Evropskou centrálu otevřela v Dobříši firma Doosan Bobcat EMEA
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Trojpodlažní budova centrály za 250 milionů Kč se rozkládá na 1561 m2 a pro 200 zaměstnanců nabídne kancelářské prostory o více než 3370 m2 užitné plochy. Samozřejmostí je dostatečný počet parkovacích míst včetně nabíjecích stání pro elektromobily. Investovalo se také do vybudování zelených ploch o výměře více než 7000 m2.

„Investice firmy Doosan Bobcat ukazuje, že Česká republika má zahraničním firmám co nabídnout – kvalifikovaná pracovní síla, stabilní podnikatelské prostředí a poloha v srdci Evropy jsou ideální předpoklady pro investice s vysokou přidanou hodnotou propojené s výzkumem a vývojem. Důraz na inovace, vývoj produktů a regionální řízení jsou skvělým příkladem naší konkurenceschopnosti,“ říká Karel Havlíček, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu.

Gustavo Otero, prezident Doosan Bobcat EMEA uvádí: „Otevřením nové centrály v Dobříši dokončujeme investici, která má díky soustředění vývoje, výroby i vedení firmy na jednom místě socioekonomický význam pro celý region a v rámci našeho oboru je vyjímkou. Za dobu působení Doosan Bobcat v ČR jsme investovali přibližně 3 mld Kč, pětinásobně zvýšili výrobu a více než ztrojnásobili počet zaměstnanců. Do budoucna počítáme s dalším náborem dělnických profesí i expertních pozic ve vývoji.“

S více než 1400 zaměstnanci z přibližně třicítky zemí je Doosan Bobcat EMEA jeden z největších zaměstnavatelů v regionu. Zaměstnává řadu dělnických profesí – montážní dělníky, svářeče, skladníky. Vzhledem k umístění inovačního centra a managementu firmy do Dobříše ale zaměstnává i řadu vysoce odborných profesí – od vývojových inženýrů, přes produktové manažery až po vedení firmy. Těch je jen v Inovačním centru kolem 150 a dalších 200 jich pracuje v nové centrále.

„Bobcat je v Dobříši doma již mnoho let. Nyní je zde ale centrála pro téměř polovinu světa. Firma je naším největším místním zaměstnavatelem – skoro každý známe někoho ze sousedů, co u firmy pracuje. Jsme rádi, že firma dokončila své plány na expanzi a věřím, že i nadále bude naším dobrým sousedem,“ přibližuje situaci Jana Vlnasová, starostka, Dobříš.

Bobcat je součást Doosan Group. Ta byla založena v roce 1896 v Koreji. Aktivity skupiny Doosan Group sahají od výroby turbín pro elektrárny, po odsolovací zařízení či motory pro obří zaoceánské nákladní lodě. Od roku 2007 je značka Bobcat součástí Doosan Group, konkrétně Doosan Bobcat EMEA. Kromě kompaktních strojů Bobcat značka Doosan nabízí i těžkou stavební, těžební a zemědělskou techniku pod značkou Doosan Infracore. Významnou investicí skupiny Doosan v ČR je například akvizice Doosan Škoda Power.

„Česká republika je tradičním obchodním partnerem Jižní Koreji. Investujeme zde hlavně v automobilovém a strojírenském průmyslu a spolupráce obou zemí je výhodná pro obě strany. Doosan je korejskou firmou s vůbec nejdelší tradicí. Jsem hrdý, že společně s odborníky z Česka a dalších evropských států se zde rodí technické novinky pro celý svět,“ dodal rada Korejské republiky pro obchod a průmysl v ČR, Kim Chang Hee.

Doosan Bobcat v číslech:

  •     Světový lídr v oblasti výroby kompaktních stavebních strojů a významný výrobce zemědělských strojů
  •     Tržby v EMEA regionu přibližně 19,6 mld Kč v roce 2018
  •     Souhrnná investice za dobu působení Doosan Bobcat v Dobříši (od roku 2007) dosahuje 3 mld Kč
  •     1400 pracovních míst v dobříšském kampusu, z toho 150 ve vývoji a 200 v managementu
  •     Tréninkové centrum „Bobcat Institute“ ročně vyškolí kolem 5000 dealerů a zákazníků

Produkce v dobříšské továrně 17206 strojů v roce 2018 (20% nárůst v roce 2019)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…