MPO: Jozef Síkela je ministrem průmyslu a obchodu

18.12.2021 15:11 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala uvedl v pátek 17. prosince do funkce ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. Premiér představil i hlavní úkoly, které nového ministra a jeho vládní kolegy čekají. „Akutním úkolem je snížit dopady drahé energie na lidi ohrožené energetickou chudobou,“ říká Fiala.

MPO: Jozef Síkela je ministrem průmyslu a obchodu
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Rostoucí ceny energií budou klíčovým tématem příštích dnů také podle ministra průmyslu a obchodu Síkely. „V prosinci má vláda projednat konkrétní opatření. Věřím, že kolegům z ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí pomohu nalézt způsob, jak zmírnit dopady zdražování na nejzranitelnějších členy společnosti,“ uvádí nastupující ministr. A dodává, že velmi důležitá bude také pomoc podnikatelům v kontextu s pandemií koronaviru.

Za zásadní Josef Síkela rovněž považuje české předsednictví v Radě Evropské unie (EU), kterého se Česká republika ujme příští rok v červenci. „České předsednictví v EU vnímám jako ideální příležitost prosadit naše zájmy na unijní úrovni. V první řadě chci ve prospěch České republiky vyjednat co nejvýhodnější konečnou podobu evropského Green Dealu. Jde o velkou šanci modernizovat tuzemský průmysl a já udělám maximum pro to, abychom ji využili co nejlépe,“ zdůrazňuje ministr.

Modernizace se podle něj neobejde bez toho, aby stát zajistil účelnější podporu malých a středních podniků (MSP). Právě pomoc MSP je dalším zásadním tématem, které chce Jozef Síkela prosazovat. „Chci, aby montovny v Česku nahradily mozkovny,“ říká ministr průmyslu a obchodu.

Jozef Síkela také poděkoval svému předchůdci Karlu Havlíčkovi za odvedenou práci i hnutí Starostové a nezávislí, které ho do funkce ministra průmyslu nominovalo. Na Ministerstvo průmyslu a obchodu Síkela nastupuje po velmi bohaté kariéře jako bankéř. Během ní nasbíral cenné zkušenosti v nejužším vedení bank na Slovensku a na Ukrajině, v posledních letech působil dokonce jako člen představenstva bankovní skupiny Erste Group ve Vídni.

Profil ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…