MPO: Nový průvodce ÚNMZ má pomoct v boji s pandemií

16.02.2021 15:51

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ), který spadá do resortu Ministerstva průmyslu a obchodu, vydává Průvodce základy regulace osobních ochranných prostředků a zdravotnických prostředků. Chce zvýšit povědomí o správném uvádění výrobků na trh.

MPO: Nový průvodce ÚNMZ má pomoct v boji s pandemií
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

„Publikace ÚNMZ mě těší, věřím, že pomůže všem výrobcům s řádným uváděním zdravotnických a osobních ochranných prostředků na trh,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Jde nám o to, aby zdravotníci a další pracovníci v první linii, učitelé, jiné klíčové profese, běžní spotřebitelé a samozřejmě i nemocní dostávali a používali výhradně bezpečné, funkční a účinné osobní ochranné a zdravotnické prostředky.“

„Chceme stručnou a srozumitelnou formou vysvětlit dodavatelům, nákupčím v různých organizacích, ale i široké veřejnosti úplné základy regulace výrobků, které jsou nezbytné pro boj s pandemií,“ říká předseda ÚNMZ Viktor Pokorný.

Publikace popisuje povinnosti při zavádění funkčních a bezpečných prostředků na trh a provádí je složitým procesem posouzení shody. Rovněž reaguje na výzvy zákonodárců, se kterými se Ministerstvo průmyslu a obchodu shodlo na potřebě vytvoření praktické metodiky zabývající se požadavky na zdravotnické a osobní ochranné prostředky.

„Segment výrobců a dodavatelů produktů potřebných pro boj s pandemií je strategickou průmyslovou oblastí s vysokou přidanou hodnotou. Průvodce jim chce usnadnit uvádění výrobků na trh,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Dejl, do jehož gesce ÚNMZ spadá.

Průvodce vychází v nákladu deset tisíc kusů a bude bezplatně distribuován nemocnicím a poskytovatelům sociálních služeb, státním úřadům i krajům a obcím s rozšířenou působností. On-line publikace je ke stažení na webových stránkách ÚNMZ ZDE a na webu MPO na ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…