MPO: V sanaci odvalu Heřmanice lze podle expertů pokračovat způsobem, který navrhlo DIAMO

16.09.2021 10:57 | Tisková zpráva

K zásadním otázkám souvisejícím s odvalem Heřmanice na Ostravsku se na 9. jednání, které se konalo 8. září, vyjádřila expertní komise Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

MPO: V sanaci odvalu Heřmanice lze podle expertů pokračovat způsobem, který navrhlo DIAMO
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Tvoří ji odborníci z vysokých škol, vědecko-výzkumných pracovišť a orgánů životního prostředí z České republiky, Polska a Slovenska. Experti doporučují, aby se v sanaci odvalu Heřmanice pokračovalo způsobem navrženým státním podnikem DIAMO.

Zásadním úkolem členů komise bylo posoudit komplexní projekt sanace a rekultivace odvalu Heřmanice, podle něhož práce provádí státní podnik DIAMO. Posuzovat se měla vhodnost při zohlednění technických, provozních, ekonomických a environmentálních aspektů. Také rizika samovznícení hlušiny, prohoření a kontaminace povrchových a podzemních vod. To vše v kontextu smysluplnosti využití separační linky, kterou k podnikání na odvale provozovala soukromá společnost.

Komise měla za úkol vyjádřit se k navrženému postupu sanace hořící i nehořící části odvalu a rovněž k vybudování oddělovací stěny mezi těmito částmi. Jako podklad pro odbornou diskuzi nechali členové komise odebrat na odvale i v okolí řadu vzorků hlušiny, podzemních a povrchových vod a v několika akreditovaných laboratořích prověřovali míru kontaminace i například hořlavost hlušiny před a po úpravě v separační lince.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72191 lidí

Komise měla k dispozici dřívější dokumentaci, projekty, posudky a analýzy a také aktualizovanou analýzu rizik dokončenou na konci letošního srpna. Ta mimo jiné obsahuje hodnocení zdravotních rizik včetně rizik spojených s hořením odvalu.

Na základě všech podkladů, zkoušek a analýz dospěla komise k doporučení, že je možné v sanaci odvalu Heřmanice pokračovat způsobem navrženým státním podnikem DIAMO. Dala také několik doporučení, podle kterých by se měl projekt sanace upravit. Pro dokončení sanace nepovažuje komise za nezbytné přepracovávat hlušinu v separační lince, protože ta, kromě odstranění uhelné složky, zásadním způsobem neovlivní výslednou kvalitu materiálu odvalu.

Důležitým výstupem je rovněž zjištění, že odval neovlivňuje v nadlimitním množství povrchové a podzemní vody, okolní ekosystémy ani zdraví obyvatel. Složení odvalu z hlediska škodlivých složek je na úrovni, která nevyžaduje sanační zásah. Doporučuje se také rozšířit monitorovací sítě v okolí odvalu. MPO nyní nechá vypracovat auditorskou firmou nezávislý procesní audit, který posoudí jednotlivé kroky expertní komise, zejména proces jednání a přijímání závěrů. Od vyhodnocení auditu se odvíjí předání závěrů a doporučení expertní komise státnímu podniku DIAMO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…