MPO podpoří malé a střední podniky novým programem na úvěrové záruky

24.02.2015 14:41

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) připravilo nový program „Záruka 2015 – 2023“ pro poskytování záruk za úvěry pro malé a střední podniky. V prvních letech programu bude moci tento fond zaručit úvěry až do výše 5,3 miliardy korun. Žádosti o záruky přijímají pobočky ČMZRB od dnešního dne.

MPO podpoří malé a střední podniky novým programem na úvěrové záruky
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Nový program navazuje na předchozí úspěšný národní záruční fond, který podpořil v letech 2007 – 2014 celkově 5800 podnikatelů zárukami ve výši 15,8 miliardy korun. V letech 2015 až 2023 bude záruční fond plnit doplňkovou funkci k programům podpory podnikání financovaných z EU fondů. Budou jím tak moci být podpořeni i podnikatelé ze sektorů a regionů, kteří nemají možnost dosáhnout na prostředky z evropských zdrojů (například menší podnikatelé z hlavního města Prahy).

„Hlavním cílem programu Záruka je podpořit přístup zejména malých a středních podnikatelů k bankovním úvěrům, což jim pomůže v realizaci jejich projektů. Menší firmy mají omezenější možnosti zajištění úvěrů a všeobecně horší přístup k nim než firmy velké. Právě proto jsou záruční programy pro rozvoj malých a středních podniků tak významné,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. 

V rámci programu budou podnikatelům poskytovány záruky až do 80 % jistiny zaručovaného úvěru, jehož výše může činit až 30 milionů korun. Záruky k úvěrům do výše 10 milionů korun budou ČMZRB vyřizovány ve zjednodušeném režimu. 

„Zcela novou formou podpory bude záruka za úvěry sociálním podnikatelům, kterým budou poskytovány i finanční příspěvky až do výše 10 % zaručovaného úvěru, ale maximálně do 500 000 korun,“ doplnil náměstek ministra pro sekci EU fondů Tomáš Novotný.

Text výzvy, formuláře žádostí a pokyny pro žadatele jsou k dispozici na webu ČMZRB - www.cmzrb.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…