MPO spouští „ošetřovné“ pro OSVČ za listopad

20.12.2020 19:55

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely po uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání v souvislosti s péči o dítě do 10 let či handicapovaného člověka, mohou požádat o dotaci v další výzvě z programu COVID – „Ošetřovné“ pro OSVČ.

MPO spouští „ošetřovné“ pro OSVČ za listopad
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo


Výzva za listopad je k dispozici na webu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na adrese: www.mpo.cz/osetrovneosvc. Žádosti mohou živnostníci podávat od 21. prosince.

Výzvu MPO vyhlásilo v návaznosti na schválení zákona o spotřebních daních Poslaneckou sněmovnou. Ten umožnuje kombinovat kompenzační bonus v daný kalendářní den s jinou přímou podporou proti následkům koronaviru.

„OSVČ mohou nyní kombinovat ošetřovné i s kompenzačním bonusem, dosáhnou tak na větší pomoc,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Nebudou se tak muset rozhodovat, jakou podporu zvolí. Nově mohou kompenzační bonus kombinovat s programem COVID - Nájemné, s ošetřovným pro živnostníky a s programem Antivirus. Získají tak od státu vyšší podporu.“

Žádosti o „ošetřovné“ OSVČ začne MPO přijímat v pondělí 21. prosince 2020 od 9 hodin a bude možné je posílat do 21. ledna 2021. Dotace za jeden kalendářní den včetně víkendů a svátků činí 400 Kč. „Doporučujeme žádosti podávat datovou schránkou, tak se vyřizují nejrychleji,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler a dodává: „MPO je bude přijímat také e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem či poštou, nejlépe doporučeně.“

V případě, že se OSVČ stará o dítě, které je žákem 1. nebo 2. třídy, může žádat o podporu za dny od 1. do 17. listopadu 2020. Na další dny pouze tehdy, když dítě nemohlo navštěvovat školské zařízení kvůli karanténě v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti. Pokud se živnostník stará o dítě, které je žákem 3., 4. nebo 5. třídy (do 10 let), může žádat o podporu za dny od 1. do 29. listopadu 2020, za 30. listopad může žádat pouze tehdy, když dítě nemohlo navštívit školské zařízení kvůli karanténě v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti. O dotaci nelze žádat v případě dobrovolného ponechání dítěte/handicapovaného člověka v domácí péči.

MPO má v rozpočtu na „ošetřovné“ pro OSVČ v současné době 250 milionů korun. Bude-li třeba, dojde k navýšení. Podrobné informace k programu jsou k dispozici na www.mpo.cz/osetrovneosvc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…