MPO zpřístupní veřejnosti budovu Petschkova paláce v rámci festivalu Open House

14.05.2016 14:58

Návštěvníci si budou moci 14. a 15. května zdarma prohlédnout prostory Petschkova paláce a to vždy od 10 do 18 hodin.

MPO zpřístupní veřejnosti budovu Petschkova paláce v rámci festivalu Open House
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ve dnech 14. a 15. května zpřístupní Ministerstvo průmyslu a obchodu veřejnosti Petschkův palác. Brány prvorepublikové banky, která se za období Protektorátu stala řídící úřadovnou Gestapa pro oblast protektorátních Čech, se i letos otevřou veřejnosti v rámci festivalu architektury Open House Praha 2016.

Během prohlídkového okruhu si návštěvníci 14. a 15. května budou moci od 10 do 18 hodin zdarma prohlédnout podzemní prostory a výstavu dobových fotografií v místnostech dříve využívaných Gestapem, kterou spravuje Český svaz bojovníků za svobodu, nebo navštívit unikátní trezor prvorepublikového bankovního domu Petschek a spol.

Budova má bohatou historii a nesloužila vždy jen jako sídlo obávané tajné policie. V době svého vzniku, za první republiky, byl Petschkův palác jednou z nejmodernějších budov v Praze. Kromě výhodné polohy a dostupnosti se pyšnil i podzemními trezory a sejfy s možností umělého zatopení v případě potřeby, telefonní ústřednou, vlastní zásobárnou a úpravnou pitné vody, firemní tiskárnou i potrubní poštou. Vedle unikátních technologických řešení však stojí za zmínku i interiéry paláce, které svědčí o řemeslné zručnosti prvorepublikových řemeslnických mistrů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se i letos také zapojilo do festivalu architektury Open House, který se uskuteční ve více než třiceti městech Evropy, Ameriky i Austrálie. Cílem této akce je zpřístupnit budovy nebo jejich části, které jsou po většinu roku pro veřejnost uzavřeny. Více informací k festivalu naleznete na webu www.openhousepraha.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…