MPSV: Vláda schválila zvýšení přídavku na dítě

30.12.2020 18:14

Vláda na svém dnešním jednání podpořilanávrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na další podporu pracujících rodin sdětmi. Od nového roku se zvýší přídavek na dítě o víc než čtvrtinu. Navíc se rozšíří okruh rodin, které na něj budou mít nárok. Nově na něj dosáhne zhruba o 250 tisíc dětí více. Změny by měly začít platit od 1. dubna 2021.

MPSV: Vláda schválila zvýšení přídavku na dítě
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

„Přídavek na dítě se nezvyšoval 12 let! Přitom od té doby rostly životní náklady rodinám minimálně o čtvrtinu. Pracující rodiny s dětmi, obzvlášť pakty snižšími příjmy, si pomoc zaslouží. Dělají všechno správně,ale příjem jim zkrátka nevystačí. A teď vdobě koronavirové epidemie mají tyto rodiny situaci ještě složitější. Před tím nemůžeme zavírat oči,“ vysvětluje ministryně Maláčová důvody proč se přídavek na dítě zvyšuje právě nyní.Jak se zvýší přídavek na dítě a kdo na něj dosáhne?

Jelikož se přídavek na dítě nezvyšoval od roku 2008, jeho reálná hodnota klesla o víc než čtvrtinu. Současné navýšení o 26 % tak dorovná tuto ztrátu.

Nadále bude platit, že částky přídavku na dítě ve zvýšenémotivačnívýměře pro pracující rodiny budou o 300 Kč vyšší než v základní výměře. Nárok na zvýšenou výměru mají rodiny, kde má některý zrodičů příjem ze závislé činnosti (alespoň ve výši životního minima), ze samostatné činnosti, zdávek nemocenského pojištění, nějakou formu důchodu, pobírá rodičovský příspěvek nebo mateřskou apod. Tento příjem musí mít rodina pravidelně každý měsíc.

Návrh zároveň obsahuje také rozšířeníokruhunezaopatřených dětí, kteréna přídavek budou mít nárok. Navrhuje se zvýšit hranici příjmu rodiny, od které mají nárok na tuto dávku. Doposud byl hranicí2,7násobek životního minima rodiny, nově to bude 3,4násobek. Jen zvýšením hranice příjmu pro přídavek na dítě se podpoří jednou tolik dětí jako je tomudnes. Celkem by tak mohlo být podpořeno zhruba 20%všech nezaopatřených dětí. Přídavek na dítě tak nejvíce pomůže pracujícím rodinám snízkými příjmy. Novelu zákona o státní sociální podpoře musí nyní projednat Parlament ČR a podepsat prezident republiky. Změny by měly začít platit od 1.dubna 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…