MPSV uvolní na obědy nejchudším dětem dalších 20 milionů korun

03.05.2016 20:50

Projekt „Obědy do škol“ vstupuje do druhé fáze. Ministerstvo práce a sociálních věcí rozdělí mezi čtyři kraje až 20 milionů korun na pomoc těm nejchudším dětem, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit jim obědy ve školních jídelnách.

MPSV uvolní na obědy nejchudším dětem dalších 20 milionů korun
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Žádné dítě by nemělo trpět hlady a žádné dítě nemůže za své rodiče,“ zdůraznila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Pomoc formou bezplatného stravování ve školních jídelnách a mateřských školkách v příštím školním roce 2016/2017 je určena pro děti ve věku 3 až 15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi alespoň tři měsíce.

Do výzvy „Potravinová pomoc dětem ve vážné sociální nouzi“, kterou MPSV vyhlásilo 2. května, se zapojí čtyři kraje: Liberecký, Jihomoravský, Kraj Vysočina a hl. město Praha. Téměř 17 milionů korun bude hrazeno z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD), zbytek dofinancuje státní rozpočet.

Výše pomoci pro jednotlivé kraje je závislá na tom, kolik škol se v daném kraji do projektu zapojí a kolik v nich žije dětí v hmotné nouzi, resp. kolik rodičů o příspěvek požádá. „Nejvíce peněz je vyčleněno pro Jihomoravský kraj, neboť zde evidujeme přes 7 tisíc dětí, jejichž rodiče jsou závislí na dávkách v hmotné nouzi,“ upřesnila ministryně. Podrobnosti výzvy jsou zveřejněny na webu MPSV.

Díky první fázi projektu již obědvá 500 dětí nemajetných rodičů

V první fázi projektu „Obědy do škol“ je rozdělováno cca 2,8 milionů korun mezi dva regiony. V Libereckém kraji se do něj zapojilo 24 a v Jihomoravském 52 škol.

„Ve druhém pololetí školního roku 2015/2016 tak díky projektu obědvá zhruba 500 dětí,“ doplnila ministryně. „Největší přínos spatřujeme v tom, že dlouhodobější zapojení do projektu pozitivně ovlivní i školní úspěšnost konkrétních žáků,“ podotýká radní Libereckého kraje Alena Losová.

Pomoc funguje tak, že rodiče, kteří jsou v hmotné nouzi, dostanou potvrzení od Úřadu práce ČR, že tyto dávky pobírají. S potvrzením se pak dostaví do školy, kterou jejich dítě navštěvuje (za předpokladu, že je do projektu zapojena). „Pomoc jde přes úřady práce z toho důvodu, aby se zabránilo stigmatizaci dětí,“ vysvětlila ministryně.

V programovém období 2014 - 2020 má Česko z fondu FEAD na projekt „Obědy pro děti“ k dispozici zhruba 400 milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…