MPSV zadává veřejné zakázky s důrazem na sociální odpovědnost. Ke spolupráci přizvalo i Lesy ČR

28.05.2016 14:45

Zapojit dlouhodobě nezaměstnané, dodržovat férové pracovní podmínky, brát ohled na životní prostředí - to jsou jen některé z možností, které lze uplatnit při odpovědném zadávání veřejných zakázek.

MPSV zadává veřejné zakázky s důrazem na sociální odpovědnost. Ke spolupráci přizvalo i Lesy ČR
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce sociálně odpovědný koncept rozšířit mezi veřejné zadavatele v celé České republice. Nyní tomu pomůže i nový projekt a spolupráce s významnými veřejnými zadavateli. Podpisem memoranda o spolupráci se aktuálně připojil státní podnik Lesy ČR.

Na veřejné zakázky (VZ) v České republice bylo v roce 2015 vynaloženo více než 550 mld. Kč. Při zadávání těchto zakázek lze kromě posuzování čistě cenových parametrů zohledňovat také související dopady. Vedle používané nejnižší ceny lze zahrnovat i efekt promítnutý do konkrétní společenské oblasti. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se k odpovědnému zadávání VZ přihlásilo přijetím interní strategie již v roce 2014.

„Podpora zaměstnanosti a sociálního začleňování patří mezi obecné priority našeho resortu. Odpovědné zadávání nabízí příležitost, jak tyto priority naplnit i prostřednictvím veřejných zakázek,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Koncept sociálně odpovědného veřejného zadávání (OVZ) se na MPSV zaměřuje na příležitosti pro podporu zaměstnanosti - zejména znevýhodněných skupin obyvatel, na zajištění férových pracovních podmínek a bezpečnosti práce, zapojení sociálních podniků a firem zaměstnávajících zdravotně znevýhodněné, využívání produktů Fair trade, na příležitosti pro využívání ekologicky šetrných řešení a příležitosti pro rozvoj odpovědného zadávání v projektech spolufinancovaných z prostředků EU.

„Chceme veřejné zadavatele podporovat a motivovat k odpovědnému a efektivnímu vynakládání veřejných prostředků, proto také zahajujeme tříletý projekt Podpora
implementace a rozvoje sociálně odpovědného veřejného zadávání,“ dodala ministryně.

Během projektu bude vytvořena odborná platforma, která zadavatelům i dodavatelům nabídne metodické a konzultační zázemí i výměnu dobré praxe (z EU i ČR). Projekt, spolufinancovaný EU, přinese řešení promítnutá do návodů k realizaci VZ. 

Principy odpovědného zadávání začalo uplatňovat prostřednictvím svých resortních organizací, jako jsou státní podniky Povodí a Lesy ČR, i Ministerstvo zemědělství, které se zaměřilo především na podporu dlouhodobě nezaměstnaných osob.

„Jde o jeden z mála postupů veřejné správy, který nic nestojí, ale naopak přináší přidanou hodnotu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Státní podnik Lesy ČR (LČR) začal uplatňovat principy sociálně odpovědného veřejného zadávání v zakázkách na lesnické těžební a pěstební činnosti. V pilotních projektech se zaměřil na zaměstnávání pracovníků z řad dlouhodobě nezaměstnaných. Spolupracoval přitom s více než 40 úřady práce. V letošním roce plánuje v lesnických i stavebních zakázkách prostřednictvím OVZ zajišťovat férové pracovní podmínky.

„Lesy ČR patří mezi velké zadavatele veřejných zakázek a společensky odpovědné aspekty se v nich snažíme uplatňovat. Uvědomujeme si, že naše dobré zkušenosti mohou inspirovat ostatní, a proto spolupráci s MPSV vítáme,“ uvedl generální ředitel Daniel Szórád.

MPSV tuto spolupráci mimo jiné vnímá jako důležitý prostředek pro podporu zaměstnanosti a sociálního začleňování ve venkovských oblastech a oceňuje aktivity LČR v tomto směru. Snaha začlenit principy odpovědného veřejného zadávání a používat je v ČR se opírá o reálnou praxi zemí EU i o směrnici 2014/24/EU o zadávání VZ, která byla promítnuta do nového zákona o zadávání VZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy připravují novou emisi dluhopisů

19:15 České dráhy připravují novou emisi dluhopisů

České dráhy udělily bankám Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slov…