MŠMT: Financování pozice ukrajinských asistentů pedagoga pokračuje

10.01.2023 20:11 | Tisková zpráva

MŠMT umožňuje školám i nadále čerpat dodatečné finanční prostředky na zajištění pozice ukrajinského asistenta pedagoga ve školách, které přijaly ke vzdělávání alespoň minimální stanovený počet cizinců s udělenou dočasnou ochranou.

MŠMT: Financování pozice ukrajinských asistentů pedagoga pokračuje
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Podmínky jsou zveřejněny ve Věstníku MŠMT č. 1/2023 a jsou obdobné jako doposud s výjimkou úpravy limitu počtu zaměstnanců (s ohledem na delší období, na které se finanční prostředky poskytují).

Finanční prostředky na zajištění této pozice budou nadále moci čerpat mateřské, základní a střední školy a konzervatoře (s výjimkou škol při zdravotnických zařízeních) zřizované krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí na období od 1.1.2023 do 31.8.2023.

Dále bude od pondělí 16. ledna do pátku 20. ledna 2023 probíhat mimořádné šetření na adrese ZDE. Tohoto šetření se musí zúčastnit i školy, které podporu čerpaly v uplynulém období a budou chtít v čerpání pokračovat. Účastí v tomto šetření zároveň školy závazně oznamují zájem o finanční prostředky na zabezpečení pozice ukrajinského asistenta pedagoga, přičemž už není potřeba zasílat žádnou další žádost. Školy, které dosud finanční prostředky nečerpaly, se mohou zapojit při splnění stanovených kritérií. Školy, které o financování této pozice nemají zájem nebo nesplňují kritéria, se do mimořádného šetření nemusí zapojovat. V mimořádném šetření se zjišťuje celkový počet cizinců s udělenou dočasnou ochranou v dané škole, kteří jsou zařazeni ve třídách, ve kterých je nejvýše 50 % těchto cizinců podle stavu ke dni odeslání údajů v šetření.

Pro mateřské školy a plně nebo neúplně organizované základní školy je pro nárok na tuto pozici stanoveno minimálně 10 cizinců z Ukrajiny, pro střední školy a konzervatoře je pro to minimálně 20 cizinců z Ukrajiny, pro základní školy tvořené třídami pouze 1. stupně ZŠ, které mají ve třídách zařazeny žáky z více ročníků, je to 5 cizinců z Ukrajiny. Pro spojené mateřské a základní školy v jednom subjektu se počty cizinců počítají dohromady za MŠ a ZŠ. Finanční prostředky obdrží školy nejpozději do 31. března 2023.

Podrobné podmínky jsou zveřejněny ZDE a ZDE, kde je k dispozici rovněž kalkulačka pro orientační propočet výše podpory.

MŠMT dále připravilo pro vedení škol a pro ukrajinské asistenty pedagoga Metodické doporučení k práci ukrajinského asistenta pedagoga dostupné v české i ukrajinské jazykové verzi.

Případné dotazy k mimořádnému šetření nebo k podmínkám financování této pozice je možné zasílat na email ukr.asistent@msmt.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…