MŠMT: Předškolního vzdělávání se účastní 97 procent pětiletých dětí

10.11.2017 21:23

Účast pětiletých dětí v mateřských školách se dlouhodobě udržuje nad devadesáti procenty všech pětiletých dětí v populaci. Letos se ale do předškolního vzdělávání zapojilo už téměř 97 procent těchto dětí.

MŠMT: Předškolního vzdělávání se účastní 97 procent pětiletých dětí
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Povinné předškolní vzdělávání bylo zavedeno od září letošního roku a týká se dětí, které nejpozději do konce srpna dosáhly věku pěti let. Primárně se plní v mateřské škole v rozsahu čtyř hodin denně, zákon ale umožňuje i jiné způsoby plnění, například také individuálním vzděláváním.

„Předškolní vzdělávání je jednou ze základních priorit Ministerstva školství. Předškolní vzdělávání je velmi důležité k rozvoji kompetencí potřebných pro život a zvyšuje šance na školní úspěch,“ vysvětlil novinku letošního školního roku náměstek sekce vzdělávání MŠMT Václav Pícl a pokračoval: „V tomto období lze také nejsnáze vyrovnávat kognitivní a řečové rozdíly. Dětem v předškolním věku má mateřská škola zajistit optimální podmínky, aby úspěšně zvládly vstup do základního vzdělávání,“ dodal náměstek Pícl.

V souvislosti s letošní změnou si můžou rodiče zvolit pro svoje dítě z několika variant povinného předškolního vzdělávání podle toho, co je pro jejich dítě nejvhodnější. V případě, že mají rodiče důvody pro to, aby dítě nedocházelo denně do kolektivu vrstevníků, mohou pro něj zvolit formu individuálního vzdělávání. Rodiče tak pouze zajistí účast dítěte v mateřské škole ve stanoveném termínu u ověření úrovně osvojování očekávaných výstupů v jednotlivých oblastech.

Navzdory povinnosti předškolního vzdělávání se jej neúčastní zhruba tři procenta pětiletých dětí (včetně dětí pobývajících v zahraničí, pro něž však není povinné). Z celkového počtu téměř 110 tisíc pětiletých dětí v populaci jich tak povinnou předškolní docházku plní více než 106,5 tisíce, přičemž téměř 3,4 tisíce z nich se povinné docházky neúčastní v žádné její formě.

MŠMT o povinném předškolním vzdělávání informovalo také na webu MŠMT (ZDE)

MŠMT připravilo podrobné informace v rozdělení pro rodiče (ZDE)
Pro MŠ (ZDE)
Pro zřizovatele MŠ (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…