MŠMT: Termíny maturitních, závěrečných a přijímacích zkoušek

07.05.2020 10:58

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga zveřejnil informaci, ve kterých termínech se letos uskuteční maturitní a závěrečné zkoušky, ale stejně tak jednotná přijímací zkouška na střední školy.

MŠMT: Termíny maturitních, závěrečných a přijímacích zkoušek
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Ministr školství na tiskové konferenci také připomněl, že informaci o tom, že se maturity a závěrečné zkoušky uskuteční, sdělil resort veřejnosti na tiskové konferenci po jednání vlády již 14. dubna, kde se také hovořilo o tom, že bude od 11. května v rámci uvolňování preventivních opatření možná osobní účast žáků na středních školách. Resort již dříve zveřejnil harmonogram uvolňování v oblasti školství (ZDE) a do škol na přelomu dubna a května dodal dle plánu také hygienické standardy – manuály pro školy a školská zařízení (ZDE), ale stejně tak vyhlášku a metodiku k hodnocení (ZDE) aktuálního pololetí. Školy mohou dále očekávat, že zítra obdrží informaci o vyhlášce a metodiku k maturitním a závěrečným zkouškám, ale stejně tak hygienická doporučení samotného konání zkoušky. „Ministerstvo při svých krocích postupovalo konzistentně a v souladu s představeným harmonogramem,“ řekl na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga.

Co se týče maturitních zkoušek, proběhnou v aktuálním školním roce 2019/2020 v následujícím sledu:

Didaktický test (předměty matematika, francouzský či anglický jazyk) – 1. června

Didaktický test (předměty český jazyk a literatura, německý, španělský či ruský jazyk) – 2. června

Didaktický test (předmět Matematika+) – 3. června

Písemná část (sloh) v letošním roce ve společné části maturit neproběhne.

Pouze praktické zkoušky a maturitní práce včetně obhajoby se mohou konat před samotnými didaktickými testy, je však žádoucí, aby se tak nestalo okamžitě po návratu do škol. U profilových částí, včetně písemných (s výjimkou praktických zkoušek a maturitních prací), pak ministerstvo doporučuje, aby se konaly po termínu jednotné přijímací zkoušky (tj. nejdříve 9. resp. 10. června).

Ústní maturitní zkoušky

Konkrétní termíny určí ředitel školy v souvislosti s časovým schématem vyhlášeným ministerstvem, nejlépe po dni konání jednotných přijímacích zkoušek. S ohledem na potřebu dodržování zvýšených hygienických opatření i prostřednictvím minimalizace sociálních kontaktů mezi různými osobami a skupinami doporučujeme, aby ústní zkoušky společné a profilové části maturitních zkoušek se nepřekrývaly s termíny konání přijímacích zkoušek. Nejzazší termín pro konání ústní zkoušky společné a profilové části maturitní zkoušky je stanoven na pátek 17. července 2020.

Přehledný harmonogram maturitní zkoušky:

maturita

Závěrečné zkoušky na středních školách pak proběhnou rovněž nejdříve 1. června, a to dle přehledného harmonogramu:

zkouška

Co se týče jednotných přijímacích zkoušek, ty v tomto školním roce (2019/2020) proběhnou následovně:

Čtyřleté obory (včetně nástavbového studia) – 8. června

Víceletá gymnázia – 9. června

Schéma školních přijímacích zkoušek stanovilo ministerstvo vyhláškou, jejich rozpis přikládáme pod tento text.

Přehledný harmonogram jednotné přijímací zkoušky:

zkouška

„Ministerstvo připravilo také podpůrné materiály, ve kterých se může žák v reálném prostředí seznámit s testovacím archem včetně možnosti časomíry. Žáci budou mít k dispozici také aplikaci, kde si mohou procvičovat testy z minulých let. K dispozici budou také výuková videa,“ řekl ministr školství na tiskové konferenci. Testovací prostředí CERMAT pojmenované Přijímačky bez obav naleznete na webu prijimacky.cermat.cz (ZDE), více informací o aplikaci pak najdete na webu České školní inspekce ZDE.

„Dovoluji si popřát hodně úspěchu maturantům i těm, co budou skládat závěrečné či přijímací zkoušky. Zvláštní poděkování směřuji také středním školám a pevně věřím, že to naši ředitelé a učitelé zvládnou,“ dodal na závěr ministr školství Robert Plaga.

Harmonogram zkoušek - školní rok 2019/2020:

harmonogram

[1] Pokud škola potřebuje pro konání školní přijímací zkoušky delší období pro řádný termín, než je uvedeno v tabulce, pak pro žáky, kteří konají školní přijímací zkoušku

  • v prvním termínu, lze využít navíc období 25. 5. a 26. 5.
  • v druhém termínu, lze využít navíc období 27. 5. a 28. 5.

[2] Pokud škola potřebuje pro konání školní přijímací zkoušky delší období pro náhradní termín, než je uvedeno v tabulce, pak pro žáky, kteří konají školní přijímací zkoušku

  • v prvním termínu, lze využít navíc období 15. 6. a 16. 6.
  • v druhém termínu, lze využít navíc období 17. 6. a 18. 6.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…