MŠMT spustilo testování gramotností dospělých – PIAAC online

01.11.2015 19:12

Aplikaci „Vzdělávání a dovednosti online“ známou též jako „PIAAC online“ zaměřenou na testování vědomostí a dovedností dospělé populace v oblasti funkční gramotnosti spustilo tento měsíc Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

MŠMT spustilo testování gramotností dospělých – PIAAC online
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Na portálu www.oecd.org/skills/esonline-assessment/takethetest si zájemci mohou vyzkoušet své dovednosti v oblasti matematické a čtenářské gramotnosti či dovednosti řešit problémy v oblasti ICT dovedností, to vše v národním i mezinárodním srovnání. Uchazečům o zaměstnání bude v rámci tohoto portálu umožněno zjistit své pracovní a osobní preference a tím určit oblasti trhu práce, na které by se měli při hledání zaměstnání zaměřit. Test se zájemcům zpřístupní po zadání autorizačního kódu.

Prostřednictvím testu PIAAC online jsou měřeny kognitivní a nekognitivní dovednosti, které jednotlivci potřebují jako základ pro uplatnění se v moderní společnosti a při řešení složitějších problémů. Tyto dovednosti zahrnují schopnost porozumět tištěným a elektronickým textům a dále je využívat, pracovat s čísly a řešit problémy v prostředí informačních technologií. Test umožňuje měřit i nejzákladnější čtenářské dovednosti. Test dále obsahuje část týkající se nekognitivních (osobnostních) dovedností, díky které získají jednotlivci informace o aplikování dovedností v domácím i pracovním prostředí, stejně jako v oblasti týkající se zdraví a pocitu pohody či preferencí na trhu práce. Z každého zvoleného testovaného modulu obdrží účastník testu souhrnnou závěrečnou zprávu s individuálním rozborem jednotlivých oblastí.

Výsledy testu jsou využitelné typicky pro organizace zabývající se oblastí vzdělávání dospělých, jako jsou např. úřady práce, vysoké školy či školicí střediska.

Aplikace je výstupem individuálního projektu národního „Příprava a realizace mezinárodního výzkumu PIAAC a zveřejnění jeho výsledků – Kompetence II“ realizovaného MŠMT v letech 2009-2015 v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Bližší informace o testu a získání přístupových práv lze získat na stránkách projektu www.piaac.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…